Vrankić: Rješenje - federalna jedinica s hrvatskom većinom

"Nastavak preglasavanja Hrvata u federalnoj Vladi prije ili kasnije dovesti će do nove krize u hrvatsko-bošnjačkim odnosima, koju treba spriječiti vraćanjem ravnopravnosti hrvatskom narodu u FBiH", izjavio je Vrankić , koji je i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministra i član Predsjedništva HDZ-a BiH.

On je istakao da je zajednički nastup hrvatskih političkih stranaka preduvjet da Hrvati, kao ravnopravan narod, sudjeluju u pregovorima o novom ustavu BiH.

Vrankić kaže da su stavovi nekih bošnjačkih političara da međunarodna zajednica treba nametnuti ustavna rješenja za BiH, bez dogovora njenih naroda, "izraz želje da se dođe do prevlasti nad drugima, što se ne bi moglo postići na miran način".

Govoreći o nastavku "butmirskih razgovora", Vrankić je ocijenio da se treba odazvati na svaki sastanak s legitimnim predstavnicima drugih naroda, jer nema alternative razgovorima.

Vrankić je za "Večernji list", izdanje za BiH, rekao da je strateško partnerstvo HDZ-a BiH sa HDZ-om 1990 potrebno za sljedeće izbore u BiH, ali na potpuno novim načelima, koji, kako smatra, do sada nisu primjenjivani u stvarnom političkom životu BiH.