VLAST, OPORBA I UBORAK Grad kaže da će Hujdur koristiti Uborak u političke svrhe, on kaže da ga je u politiku natjerala nužda

Deponija Uborak
Hercegovina.info

U jeku turističke sezone, koja nakon pandemijskih godina obećava povratak na staro Mostar bi ponovno mogao biti zatrpan smećem. Na sanaciji Uborka se ne radi ništa, sredstva predviđena za sanaciju stoje, obećani krediti vise u zraku. U Gradu smatraju da situaciju dodatno otežava politički angažman dojučerašnjeg čelnika Udruge 'Jer nas se tiče', koji je stupio u 'Narod i pravdu'.

Gradski je plan kroz nekoliko godina sanirati Uborak i zatvoriti deponij, a u međuvremenu naći drugo rješenje za odlaganje smeća u Mostaru. Drugoj strani taj plan nije prihvatljiv.

Sanacija trebala početi u siječnju

„Deponija Uborak ima od strane Grada sve preduvjete za radove na sanaciji. Naime, kao gradonačelnik se od početka mandata aktivno bavim rješavanjem problema deponije Uborak. Već u prvom koraku analizirali smo potrebnije korake kako bi se došlo do cilja, a osnovni cilj je da naši sugrađani koji žive na tom lokalitetu žive ugodnije. S tim u vezi smo odmah napravili sastanak sa Inicijativom koja je ranije problematizirala odlaganje otpada na lokalitetu sadašnje deponije i kao znak dobre volje Grad je povukao tužbe koje su bile podignute protiv inicijative zbog ranijih blokada na deponiji“, kaže za Hercegovina.info gradonačelnik Mario Kordić. Dodaje da je paralelno s prethodno navedenim napravljen plan prilagodbe, koji je plan za sanaciju i zatvaranje deponije.

„Prilikom izrade toga plana, kojega je Gradsko Vijeće i usvojilo kao takav konzultirali smo struku na tom području kako bi dokument bio u stvarnosti mjerodavan. O tome da je to jedan kvalitetan plan svjedoci i angažiranje EBRD- a koji je zajedno s nama potpisao mandatno pismo o davanju kreditnih sredstava za njegovu realizaciju. Već u siječnju bismo krenuli sa radovima na sanaciji deponije i danas ne bi uopće razgovarali o neugodnim mirisima na toj lokaciji da inicijativa Jer nas se tiče nije podnijela tužbu na pravomoćnost okolinske dozvole. U međuvremenu se predsjednik inicijative i politički angažirao i pokušava na temu deponije graditi svoju političku kampanju. Nažalost to je zloupotreba koja zaustavlja konačno rješavanje deponije“, navodi Kordić.

Izražava nadanja da u Mostaru nećemo gledati već viđeni scenarij.

Nadamo se da neće doći do ponovnih blokada deponije što bi bilo katastrofalno za naš grad, posebno u kontekstu velikog broja turista koji se nalaze u gradu. Apeliram na odgovornost svih koji su uključeni u ovaj proces kako bismo sto žurnije krenuli u postupak sanacije. S tim u vezi na našem posljednjem sastanku sa EBRD om na ovu temu zaključeno je kako je grad napravio sve preduvjete i ostaje za vidjeti s kojim argumentima će Inicijativa izići pred javnost i objasniti blokadu“, navodi Kordić.

Omer Hujdur aktivirao se u Narodu i pravdi, stranci koja će biti oporba vladajućem SDA-u. Po njemu u tome nema ništa sporno, a tvrdi da se Uborak neće zlorabiti u političke svrhe.

„Oni su 30 godina u vlasti, a 30 godina nisu nudili rješenje. Naravno da ću ja tu ući i ulazim s rješenjima za svaki problem Grada Mostara. Ja sam tri godine na toj deponiji, i nema kako se nisam borio. Od prvog dana naši zahtjevi su isti, da se deponija zatvori, sanira, nađe novo rješenje koje neće ugrožavati niti jednog stanovnika, i da se deponija izbriše iz prostornog plana Mostara i plana Županije. To su zahtjevi koji stoje. To što oni nisu radili tri godine i što su nas tukli tri godine me je natjeralo da uđem u ring s njima i borim se na njihovu polju i da ih pobijedim“, objašnjava svoj politički angažman na naš upit Hujdur kazavši da je on nastao iz nužde.

„Svi članovi Udruge su sjeli i bili složni da uđem u politiku i pokušam u tom blatu njihovom, u kojem oni žive godinama, da se izborim i završim tu priču“, istaknuo je za Hercegovina.info Hujdur.

Upitan koja je njegova funkcija u Udruzi „Jer nas se tiče“, a koja u Narodu i pravdi i sudara li se to dvoje Hujdur tvrdi da ne sudara.

„Ja sam dao ostavku na mjesto predsjednika Udruženja, mada možete vi biti predsjednik Udruženja, te uopće ne remeti jedno drugo, ali da oni ne bi politizirali tako da sam tu podnio ostavku, a u NIP-u sam predjednik izvršnog odbora, tako da se to ne kosi“, tvrdi Hujdur.

Upitan koji su njhovi zahtjevi kada je u pitanje Uborak, ističe da ne sjedaju s Gradom već pola godine. „Ono što se bi pomjerilo stvari je brisanje deponije iz plana Grada i Županije, a ono što oni pokušavaju planom prilagodbe, da nam nametnu pet i više godina, to nitko normalan ne bi prihvatio“, dodaje Hujdur.

Idu izbori, a idu i vrućine

Hujdur unaprijed odbacuje odgovornost zatrpavanje grada smećem, a Gradu poručuje da je već morao naći alternativu, a tvrdi da na Uborku neće graditi političku kampanju.

Na Uborku je dodaje uobičajeno.

„Nema nikakvih novih događanja, smeće se odlaže uobičajeno, premda su to neki kapaciteti koji se naknadno formiraju, jer evo već godinu i nešto ta deponija je popunjena maksimalno. Sad oni to dižu u zrak i krše propisana pravila starom okolinskom dozvolom. Remete nagibe deponije i visinu, imate dozvoljeni nagib i dozvoljenu visinu. Oni to krše, mi zovemo inspektore, oni se ogluše. Uporedo vrše dodatno iskopavanje rupe, kazete, što ne bi smjeli. I tu smo zvali inspekciju, koja ne reagira“, ističe Hujdur.

Iz Grada pak tvrde potpuno dijametralno suprotno. Po njima je aktivizam s Uborka sada i službeno obojan političkim bojama, a aktivistima nije cilj rješenje, nego problemi.

U međuvremenu očekujemo rekordno visoke temperature i toplinski val koji je već zahvatio druge dijelove Europe. U susret smo općim izborima, gdje će se oporba nadmetati za vlast. Nadati je se da se da Mostar iz te priče neće ipak izvući deblji kraj, odnosno da će u kolu vlast, oporba - Uborak, prioritet imati interes Grada. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.