VLAK KOD KONJICA ISKOČIO IZ TRAČNICA Željeznički promet satima u zastoju

Vlak Konjic
Novi Konjic

Vlak broj 48108 koji je prometovao od Konjica prema Sarajevu, iskočio je iz šina na vijaduktu u Podorašcu što je ugrozilo i sigurnost cestovnog prometa jer je prilikom iskakanja vlaka došlo do pada kamena (tucanika) na magistralnu cestu M17.

Prema informacijama koje je portal Novi Konjic dobio iz Željezničke stanice Konjic, vlak nije bio propisno sastavljen.

Vlak Konjic

Vlak se sastojao od tehnički neispravne lokomotive 441 910 koja je prethodno danima stajala u Konjicu, spremna za popravak.

Večerašnjem incidentu su uzrokovale i druge tehničke greške, odnosno izostanak radnji koje su trebale biti urađene po pravilu željezničke službe.

Dizalica koja teži 150 tona trebala je biti prva uz vučnu lokomotivu, ali zbog propusta, dizalica je bila zadnja u sastavu vlaka, tako da je sastav vlaka pokidan.

Vlak Konjic

Svi dopisi zaposlenika i strojovođa o kritičnim dijelovima pruge i neispravnosti lokomotiva koja danima i godinama zaposlenici pišu nadležnima, uvijek ostaju ignorirana i neodgovorena.

A zbog nemarnosti nadležnih, i ovaj, kao i niz drugih zastoja, grešaka, kašnjenja, prekršaja, putnički talgo vlakovi 721 i 722 večeras su stali u stanici u Konjicu i nikom nije poznato kad će putnici stići na svoja odredišta, potvrđeno je iz Željezničke stanice Konjic za portal Novi Konjic.