Vlada RS-a optužila skupinu stranih i domaćih dužnosnika

Milorad Dodig

U tekstu pod naslovom "Lažno prikazivanje društvenih i ekonomskih prilika u RS" vlada RS-a ponudila je, kako navodi, "dokaze o štetnu djelovanju više osoba i organizacija koje smatra odgovornim za sotoniziranje RS-a".

- Stvoren je cijeli sustav konstrukcija i laži, koji je zasnovan na navodnim analizama i istragama koje je vodio OHR, bez ikakvih valjanih dokaza", tvrdi se u dokumentu u kojem se dodaje da su te analize "pod maskom obavještajne razmjene podataka dane svim veleposlanstvima u Sarajevu, ali i šire".

U dokumentu, u kojemu se govori o "kreiranju i održavanju nestabilnosti u BiH djelovanjem Raffija Gregoriana i drugih protiv Republike Srpske" podsjeća se da je vlada RS-a prije godinu dana Tužiteljstvu BiH kazneno prijavila više osoba da su se navodno udružile kako bi naštetile i povrijedile prava RS-a, njezina predsjednika i premijera te ministara.

Tužiteljstvo BiH u siječnju ove godine odlučilo je da neće provesti istragu protiv svih osoba koje su prijavljene, jer je ocijenjeno da nema osnovane sumnje da su počinili navedena kaznena djela.

Vlasti RS-a su u skupinu optuženu da radi protiv interesa tog entiteta, osim zamjenika visokog predstavnika Gregoriana, uvrstili glavnog i međunarodnog tužitelja Tužiteljstva BiH Milorada Barašina i Harija Furlana, voditelja odjela za organizirani kriminal toga tužiteljstva Davida Apchera, suca Suda BiH Šefka Šahbegovića te urednika magazina ''60 minuta'' Federalne televizije BiH Bakira
Hadžiomerovića.

S njima su i dopisnik političkog magazina ''60 minuta'' Slobodan Vasković, predsjednik banjolučke nevladine udruge "Narodni front" Dragomir Babić i tadašnji pomoćnik direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH - SIPA, Dragan Lukač.

Državna agencija SIPA je, uz potporu Antikorupcijskog tima OHR-a, pokrenula istragu protiv vlade RS-a zbog trošenja proračunskoga novca za izgradnju autoceste, novog upravnog centra RS-a i više drugih slučajeva za koje su mediji u Federaciji tvrdili da se radi o korupcijskim aferama.

hina