VLADA POTIČE MALE PROIZVOĐAČE Povećane otkupne cijene električne energije u Federaciji BiH

Mini solarno postrojenje
mikro solar
pixabay

Na 14. redovnoj sjednici, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je ključnu odluku koja se odnosi na oblast obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije. Na prijedlog Ministarstva energije, rudarstva i industrije, usvojene su nove zajamčene otkupne cijene električne energije iz postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije.

Detalji Odluke

  • Mikro Postrojenja (do 23 kW): Nova cijena iznosi 0.31163 KM, što je povećanje u odnosu na prethodnu cijenu od 0,28055 KM.

  • Mini Postrojenja (do 150 kW): Odlučeno je da cijena bude 0.23892 KM, naspram ranije cijene od 0,21548 KM.

  • Veća Postrojenja (do 1 MW): Nova cijena je postavljena na 0,18826 KM, dok je prethodna bila 0,17065 KM.

Ove cijene su izračunate u skladu sa Pravilnikom o metodologiji, a izračun je izvršila Regulatorna komisija za energiju Federacije BiH. Odluka je već stupila na snagu i objavljena je u „Službenim novinama FBiH“.

Što je zajamčena, a što referentna cijena?

Zajamčena otkupna cijena predstavlja cijenu koja se jamči i plaća privilegiranim proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora i efikasne kogeneracije tijekom perioda definiranog ugovorom o otkupu električne energije. Tarifni koeficijenti, koji se koriste za izračunavanje ove cijene, usvajaju se svakih 18 mjeseci od strane Regulatornog povjerenstva za energiju u Federaciji BiH, a potvrđuje ih Vlada Federacije.

S druge strane, referentna cijena električne energije odnosi se na otkupnu cijenu električne energije iz postrojenja koja koriste obnovljive izvore i kogeneraciju, a čija proizvodnja nije subvencionirana. Ovu cijenu utvrđuje Regulatorna komisija i jednaka je za sve primarne izvore za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije.