VLADA ODBILA PRIJEDLOG Freelanceri neće biti oslobođeni plaćanja doprinosa

freelance
Pexels

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dala je mišljenje o Prijedlogu zakona o izmjeni trenutnog Zakona o doprinosima koji su zastupnici Admir Čavalić i Haris Silajdžić nedavno uputili u parlamentarnu proceduru. Odgovor je da se Prijedlog Zakona ne prihvaća.

"Ukidanje obveze plaćanja na navedena primanja (u koja između ostalih spadaju i ugovori o djelu i drugi slični angažmani, koji se nerijetko zaključuju u cilju izbjegavanja zaključivanja ugovora o radu i samim tim izbjegavanju plaćanja doprinosa za obvezna osiguranja) zasigurno bi značilo poticanje sive ekonomije te bi ova izmjena izazvala promjene na tržištu rada te bi posljedično ugrozila izvanproračunske fondove. S tim u vezi, ukazujemo da i u zemljama u okruženju nije propisano oslobađanje od plaćanja doprinosa na predmetna primanja", navodi se u obrazloženju Vlade FBiH, prenosi Akta.ba.

Izvršiti izmjenu propisa o zdravstvenom osiguranju

Također, dodatno ukazuju da bi predložene izmjene i dopune zakona, bez donošenja sustavnog novog zakonskog rješenja iz oblasti doprinosa, ugrozile održivosti izvanproračunskih fondova.

"Zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju regulirano je da i ova primanja ulaze u mirovinsku osnovicu (ako su plaćeni doprinosi po istim stopama kao za plaću) i neophodno je, paralelno s novim zakonskim rješenjem u vezi s plaćanjem doprinosa izvršiti izmjenu propisa o zdravstvenom osiguranju, kojim bi se regulirala prava iz osnova uplaćenog doprinosa za zdravstveno osiguranje. Imajući u vidu naprijed navedeno, svjesni važnosti rješavanja ovog pitanja, kao i s obzirom na to da se intenzivno radi na pripremi novog Zakona o doprinosima, reguliranje obveze doprinosa na predmetna primanja bit će najefikasnije regulirati novim Zakonom uz paralelnu izmjenu propisa o zdravstvenom osiguranju", napominju.

Višegodišnja diskriminacija

Podsjetimo, 11. rujna 2023. godine u parlamentarnu proceduru Zastupničkog doma Parlamenta FBiH upućen je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o doprinosima. Ovim Prijedlogom zakona stremi se prema uklanjanju člana 10a trenutnog Zakona o doprinosima, a kojim su najviše pogođeni freelanceri tj. honorarni radnici u FBiH. 

Trenutni zakon obvezuje freelancere koji prihode ostvaruju radom za inozemne klijente, da osim poreza od 10% plaćaju i 4% doprinosa za zdravstveno osiguranje, iako nemaju pristup osobnom zdravstvenom osiguranju niti imaju pristup uslugama fonda solidarnosti na temelju ovih doprinosa. Također svi koji prihoduju na ugovor o djelu također ne ostvaruju pravo na zdravstveno kroz plaćanje 4% doprinosa niti im se priznaje mirovinsko kroz plaćanje 6% za PIO. 

Udruga freelancera u BiH podsjeća da bi se usvajanjem ovog Prijedloga zakona zaustavila višegodišnja diskriminacija nad građanima koji prihoduju obavljanjem privremenih i povremenih poslova radom za inozemne klijente ili lokalno preko ugovora o djelu.

Također, konačno bi bila stopirana neopravdana naplata 4% doprinosa za zdravstveno osiguranje i 6% za PIO, kroz čije plaćanje samozaposlenici ne mogu koristiti te usluge i nemaju pristup fondovima iako ih pune.