Vlada mu dala državna ovlasti, a on sinu premijera RS-a prepisao pola tvrtke

Radovan Višković
Capital.ba

Tvrtka „Centar za automobilsko inženjerstvo“ u vlasništvu Aleksandra Milašinovića i tvrtka „Prointer“ početkom prošle godine su dobili višemilijunski posao stručne institucije koja kontrolira rad stanica za tehnički pregled vozila.

Milašinović, inače i dekan Mašinskog fakulteta u Banja Luci, dugogodišnji je prijatelj premijera Republike Srpske Radovana Viškovića. Radovanovom sinu Marku je nakon završene procedure dao pola svoje tvrtke „Altro“ koja se također bavi tehničkim pregledima, a koju će dijeliti s njegovim sinom Stefanom.

Tako je Marko Višković za svoj biznis dobio poprilično komotnu poziciju. Kontrolu rada njegove stanice vrši otac njegovog poslovnog partnera, ujedno i prijatelj njegovog oca Radovana.

Za tu poziciju potrudio se osobno stariji Milašinović formalnim promjenama u vlasništvu za vrijeme dok je trajao natječaj za izbor stručne institucije, otkriva portal CAPITAL.ba

Kako je sve počelo

Tvrtku, odnosno stanicu za tehnički pregled „Altro“, dekan Milašinović osnovao je početkom 2019. godine.

Međutim, kako se bližio novi natječaj za izbor stručne institucije za kontrolu rada stanica morao je nešto uraditi, jer je znao da neko tko posjeduje stanicu za tehnički pregled ne može po zakonu vršiti i kontrolu stanica.

Prije nego što će u prosincu te iste godine biti raspisan natječaj, Milašinović za vlasnika i direktora u „Altru“ postavlja izvjesnog Slavena Mirkovića.

On na toj poziciji ostaje sve do 9. rujna prošle godine kada je već bilo sigurno da će Milašinović preko svog „Centra za automobilsko inženjerstvo“ dobiti posao stručne institucije.

Tvrtku tada ponovo vraća u vlasništvo svoje obitelji gdje se kao vlasnik pojavljuje njegov sin Stefan. Nakon nešto više od mjesec danas sin premijera Viškovića Marko, postaje vlasnik 49 posto tvrtke „Altra“.

Radovan Višković

Višković i Milašinović: Sve je čisto

Premijer Radovan Višković i dekan Aleksandar Mlašinović tvrde da poslovno partnerstvo njihovih sinova nema veze s izborom republičke stručne institucije koja je dobila milijunski unosan i odgovoran posao. Pravdaju poslovnu suradnju djece svojim ranijim poznanstvom koje traje dva desetljeća i suradnjom iz tog razdoblja.

Višković je tako nedavno na jednom od zasjedanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske kazao kako je udio u „Altru“ dobio na osnovu duga koji je Milašinović imao prema njemu i ranijeg ugovora.

„Nisam uspio naplatiti iznos koji je bio predviđen ugovorom vezano za taj posao. Da ne bi pustio da to propadne, tražio sam od suvlasnika da se upiše vlasništvo u tvrtki isključivo iz dugovanja. Da to ne bi radio ja, jer vremenski ne mogu raditi, a moj sin je apsolvent na završnoj godini pravnog fakulteta u Beogradu, po logici stvari to potraživanje koje nisam naplatio pet ili šest godina sam upisao kao vlasništvo moga djeteta. Ako je to bila kakva greška, kriminal ili bilo što drugo, spreman sam odgovarati“, kazao je tada s govornice Višković.

Poručio je kako je javni poziv za stručnu instituciju bio daleko prije nego što se njegov sin upisao kao suvlasnik. Prema sudskim izvodima koji su u posjedu CAPITAL-a to je točna tvrdnja, ali premijer nije objasnio zašto je njegov dugogodišnji poznanik formalno prenosio vlasništvo na druge osobe da bi ispunio uvjete da od države dobije unosan posao, a ubrzo nakon što ga je dobio, vratio vlasništvo u tvrtki na svoju i obitelj Višković.

„I moja djeca, kao i vaša djeca i sva djeca Republike Srpske trebaju živjeti svoj život. Ja nikada nisam dozvolio svojoj djeci da bilo što urade nečasno, da se ponašaju bahato ili bilo što kome urade nažao. I to očekujem da rade vaša djeca“, zaključio je Višković u obraćanju zastupnicima.

Milašinović: Uradio sam to da ne budem u sukobu interesa

Radovan Višković

Slično opravdanje za novinara CAPITAL-a imao je i dekan Aleksandar Milašinović.

Kako je rekao, Radovana poznaje već 20 godina koliko traje i njihova suradnja.

Ne spori da se zbog sukoba interesa privremeno povukao iz vlasništva u tvrtki „Altro“ i smatra da tu nema ništa sporno niti protuzakonito.

„TVrtka koja je konkurirala za stručnu instituciju nije smjela imati tehničke preglede. Sva je priča oko toga. Neko tko ima tehničke preglede ne može konkurirati. Kako se približavao natječaj, znao sam što će se dogoditi. Da ne bi bio u sukobu interesa i sam sebi svezao noge odrekao sam je se. Sve je u skladu sa zakonom i propisima“, kaže Milašinović.

Točno je da je Milašinović svojim izlaskom iz vlasništva u „Altru“ spriječio sukob interesa, ali samo do okončanja procedure za izbor stručne institucije.

Jer, da je postojala stvarna želja on tvrtku sigurno ne bi ponovo vraćao na svog sina, već bi je prodao nekom trećem koji se nikako ne bi mogao dovesti u vezu s eventualnim sukobom interesa.

U Transparency Internationalu BiH kažu kako po zakonu u ovom slučaju nema sukoba interesa, što ne znači da su zakoni dobri i da je ta problematika dobro riješena.

„S obzirom na to da on (Milašinović) više nije vlasnik tvrtke nego član njegove uže obitelji, u smislu ovih uvjeta koji su postavljeni, to ne predstavlja sukob interesa. Ipak Transparency se već dugo zalaže da se nespojivost u ovakvim slučajevima i u svim drugim propisima koji reguliraju sukob interesa proširi i na članove uže obitelji kako bi se postigao suštinski efekat ovih ograničenja i izbjegle zloupotrebe“, poručili su iz ove organizacije.

Inače, kada je poslovanje tehničkog pregleda „Altro“ u pitanju, podaci pokazuju da je ova stanica u prošloj godini s četiri zaposlena radnika imala prihode od 360.664 KM i dobit od 146.102 KM.

Što je to stručna institucija?

Podsjećamo, stručna institucija vodi informacijski sustav u kojem su uvezane sve stanice tehničkog pregleda, vrši kontrolu njihovog rada, obučava osoblje, vodi podatke o licencama i certifikatima, a za svoj rad ima zagarantiranih osam posto od svakog tehničkog pregleda vozila.

Radovan Višković

Ako se uzme u obzir da se u Srpskoj godišnje registrira blizu 400.000 vozila od čega najviše putničkih, gdje cijena tehničkog iznosi 54 marke, jasno je da je riječ o milijunskom poslu.

Inače, od 2009. pa sve do prošle godine ovaj posao je obavljao konzorcij kojeg su činili Mašinski fakultet u Banja Luci, Saobraćajni fakultet u Doboju te poduzeća „Audiotex“ i „EIB Internationale“ iz Banjaluke.

Nakon završenog natječaja raspisanog krajem 2019. godine posao su preuzeli Milašinovićev „Centar za automobilsko inženjerstvo“ i tvrtka „Prointer“.

Stari konzorcij je pokušao poništiti njihov izbor, ali njihova žalba nije uvažena.

Žalili su se kako novi partneri ne ispunjavaju ni tehničke ni materijalne uvjete tražene natječajem i tvrdili kako je učinjeno niz propusta.

Vlasnici drugih stanica tehničkih pregleda i predstavnici osiguravajućih kuća neslužbeno kažu da imaju problema s novim sustavom, da često „pada“, što je posebno bilo izraženo na početku uvođenja, a to prouzrokuje višesatne blokade svih tehničkih pregleda i stvaraju se gužve.

Povijesni izvod iz sudskog registra s promjenama u vlasništvu kod firme “Altro” možete preuzeti OVDJE

Natječaj za izbor stručne institucije za tehničke preglede možete preuzeti OVDJE.