VLADA IH VRAĆA POSLODAVCU Sindikalisti BH Telecoma i HT-a Mostar na sarajevskim ulicama

Prosvjed
hercegovina.info

Radnici BH Telecoma i Hrvatskih telekomunikacija Mostar prosvjedovali su jučer pred zgradom federalne Vlade. Traže potpisivanje kolektivnog ugovora, a federalna Vlada ih vraća na kućni ugovor s poslodavcem. S obzirom na mjere koje su na snazi radnici BH Telekoma prosvjedovali su u dvije odvojene skupine.

Sindikati traže da Vlada FBIH donese zaključak o davanju suglasnosti za potpisivanje granskog kolektivnog ugovora za područje telekomunikacija pod istim odredbama koji su vrijedili u predhodnom granskom kolektivnom ugovoru I na razdoblje od 12 mjeseci, koji bi stupio na snagu danom potpisivanja, te da ovlasti potpisnika u ime Vlade.

Međutim, Vlada Federacije u zaključku iz srpnja ove godine predlaže da se upravama javnih poduzeća BG Telecom d.d. Sarajevo i JP Hrvatske telekomunikacije Mostara da mogućnost da sa sindikatima koji djeluju u njihovim tvrtkama ispregovaraju i zaključe takozvane kolektivne ugovore kod poslodavca, i to svaka za sebe, u skladu sa Zakonom o radu, te pod istim uvjetima koji važe za kolektivni ugovor u primjeni i to na razdoblje od 12 mjeseci.

Sindikati na to ne pristaju, sumnjaju da je pozadina svega privatizacija, što, potvrdili su i na jučerašnjem prosvjedu neće dopustiti. Inače, valja spomenuti da je SIndikat HT Mostara dao podršku i zdravstvenim djelatnicima u HNŽ-u, koji 10, prosinca stupaju u generalni štrajk.