Vlada HNŽ utvrdila korona zakon, slijedi Skupština

Vlada HNŽ
Ilustracija / hercegovina.info

Na današnjem, prvom dijelu 122. sjednice Vlada Hercegovačko-neretvanske županije utvrdila je prijedlog Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih koronavirusom (COVID 19) i potpori gospodarstvu na području HNŽ i uputila ga u žurni skupštinski postupak, priopćili su iz Vlade.

"Zakon donosi niz konkretnih i kvalitetnih rješenja poglavito u svezi sa subvencioniranjem najnižih plaća za desetak tisuća radnih mjesta u ugroženim gospodarskim sektorima. Također, Zakonom će biti održavana poticajna politika u strateškim gospodarskim granama – poljoprivredi, vodoprivredi, turizmu, poduzetništvu, cestogradnji i dr., čime se otvara prostor za oporavkom i sprječava daljnji gubitak radnih mjesta, uz očuvanje demografske slike HNŽ", naveli su iz Vlade HNŽ-a.

Dodaju da "uz oslobađanje određenih fiskalnih i parafiskalnih nameta, predviđeno je i ustrojavanje stabilizacijskog fonda. Pravo na subvencioniranje moći će ostvariti poslovni subjekti kojima je zabranjen rad tijekom borbe protiv pandemije, uz uvjet da imaju izmirene obveze za doprinose i porez na dohodak uz isplaćene plaće i da nisu otpuštali radnike u vrijeme trajanja zabrane rada. Najniže neto plaće bit će subvencionirane od dana početka zabrane rada do vremena prestanka zabrane za svaku pojedinu djelatnost".

Na drugom dijelu sjednice, Vlada raspravlja o prijedlogu izmjena i dopuna iroračuna HNŽ za 2020. godinu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.