VLADA HNŽ "Katarini" četvrt milijuna za održavanje i nabavu računala

Računalo računala posao umor
Ilustracija

Nakon što je prošle godine ostala bez proračunskih korisnika, Vlada HNŽ-a, odlučila je uložiti novih četvrt milijuna maraka za nabavku i održavanje računala.

Na sjednici održanoj 9. prosinca 2021. godine donijela je odluko o izboru najpovoljnijeg ponuđača za predmet javne nabave održavanje računala i računalske opreme u otvorenom postupku. Za najpovoljnijeg ponuđača, kao i obično, bira se "Katarina" d.o.o Mostara pod sljedećim uvjetima - cijena ponude 240.574 marke bez PDV-a, odnosno 281.472 marke s PDV-om. Rok plaćanja je 60 dana. 

Podsjetimo, Ministarstvo financija HNŽ-a prošle je godine u potpunosti izgubilo bazu od 6.000 proračunskih korisnika, nakon čega je nastala potpuna konfuzija s isplatama plaća, a kasnilo se i s porezima i doprinosima. Ministar financija nije se baš trudio javnosti objašnjavati razloge, a sav teret prikupljanja tisuća podataka pao je na pleća knjigovođa proračunskih korisnika, te uposlenike ministarstva koji su radili i mimo radnog vremena. Server im je radila sarajevska tvrtka Ping.

Računalo računala posao umor

"Uvažavajući ugovorni odnos sa klijentom i primjenjene standarde mi nismo u mogućnosti odgovoriti na ova pitanja, te Vas ljubazno molimo da za navedena pitanja kontaktirate Ministarstvo financija HNŽ", istaknuli su iz sarajevske tvrtke Ping upitani o padu servera.

Iz tvrtke Katarina d.o.o. tada su kazali da oni nisu radili server za isplatu plaća Vladi HNŽ-a, niti održavanje na navedenom serveru, te da za to nemaju ugovor. Međutim, Katarina svake godine dobiva druge, pozamašne ugovore za održavanje računala.