Vlada HNŽ-a odobrila 100.000 KM za nabavku metadona

Vlada HNŽ
Vlada HNŽ

Na danas održanoj 148. sjednici, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije usvojila je Izvješće o izvršenju Proračuna HNŽ i Izvješće o izvršenju Tekuće pričuve za razdoblje od 1.1. do 31.3.2021. godine. Istaknuto je kako je zbog pandemije koronavirusa očekivano došlo do pada prihoda u odnosu na isto razdoblje prošle godine, no ohrabruje trend oporavka koji se, uz poboljšanu epidemiološku situaciju, očekuje i u nastavku godine.

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, Vlada je usvojila Odluku o odobravanju utroška novčanih sredstava za nabavu metadona. Naime, Vlada i Ministarstvo, u suradnji s Centrom za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar i UNDP-om BiH, osigurali su sufinanciranje projekta s ciljem razmjernog povećanja aktivnosti na smanjenju štete bolesti ovisnosti u opijatima u HNŽ. U tu svrhu izdvojit će se 100.000,00 KM za nabavu metadona za potrebe ovisnika registriranih u Centru za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti.

Također, usvojena je Odluka o izmjeni Odluke o utvrđivanju liste lijekova koji se propisuju i izdaju na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ, te je lista proširena s još šest lijekova (generika).

Nastavljajući aktivnosti na jačanju gospodarskog razvitka HNŽ, Vlada je usvojila niz odluka o dodjeli koncesija za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije za sedam elektroenergetskih objekata – solarnu fotonaponsku elektranu ''Hodovo 4'', ''Hodovo 5'', ''Hodovo 6'', ''Hodovo 7'', ''Pješivac 5'', ''Pješivac 6'', ''Pješivac 7'', na lokalitetu Hodovo, općina Stolac. Također, dana je suglasnost na Ugovor za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa  i distribucije električne energije za solarnu fotonaponsku elektranu ''ST-1'' i elektroenergetski objekt fotonaponska elektrana ''TC SOLAR'' na lokalitetu Industrijska zona Čitluk.

Na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vlada je donijela Odluku o raspisivanju Javnog natječaja za dodjelu ribolovnog prava na dijelu ribolovnog područja- ribolovnim zonama za obavljanje športsko-rekreacijskog ribolova na području HNŽ

Vlada je usvojila Odluku o odobravanju jednokratnih novčanih pomoći za pokrivanje troškova liječenja branitelja i članova njihovog obiteljskog kućanstva u ukupnom iznosu od 9.900,00 KM, stoji u priopćenju Vlade HNŽ-a.