VLADA FEDERACIJE Osigurana sredstva za nabavku cjepiva protiv koronavirusa

VLADA FEDERACIJE Osigurana sredstva za nabavku cjepiva protiv koronavirusa
Jacob King / POOL / AFP

Vlada Federacije BiH je na današnje dvije hitne, telefonski održane sjednice, zakazane na zahtjev federalnih ministara zdravstva i financija, donijela Odluku o preraspodjeli sredstava od 11.700.000 KM s proračunske pozicije Federalnog ministarstva financija na Federalno ministarstvo zdravstva, a s ciljem omogućavanja plaćanja preostalog dijela financijskih sredstava za nabavku cjepiva protiv covid-19 kroz COVAX mehanizam.

Prethodno je Vlada zadužila ovo ministarstvo da Federalnom ministarstvu financija uputi zahtjev kako bi bio hitno pripremljen Prijedlog odluke o preraspodjeli sredstava.

U danas usvojenoj informaciji Federalnog ministarstva zdravstva je navedeno da je Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine 18.12.2020. godine dostavilo, uz posljednji poziv na plaćanje, obavijest da je produžen rok za uplatu do 21.12.2020. godine.

U informaciji je i naglašeno i da do 11.12.2020. godine ovo federalno ministarstvo nije imalo informaciju o krajnjem roku za uplatu ostatka iznosa sredstava za nabavku cjepiva, niti je on definiran u Sporazumu o međusobnim pravima i obvezama u vezi s nabavkom cjepiva putem mehanizma za Globalni pristup cjepivu za sprječavanje covid-19 (COVAX). Inače, COVAX mehanizam je važan stup u globalnoj suradnji za ubrzavanje razvoja, proizvodnje i jednakog pristupa cjepivima protiv COVID-19. COVAX-om zajednički upravljaju Globalna alijansa za cijepljenje (GAVI), Koalicija za inovacije epidemijske spremnosti (CEPI) i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), priopćeno je iz Vlade FBiH.