VLADA FBIH Porast broja zaraženih produžio epidemiološke mjere za 14 dana

VLADA FBIH Porast broja zaraženih produžio epidemiološke mjere za 14 dana
Hercegovina.info

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, usvojila informaciju Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva o epidemiološkoj situaciji covid-19 u FBiH na dan 12.7.2021. godine, s prijedlogom naredbi i preporuka.

Naredbe i preporuke su donesene s rokom važenja od 14 dana, računajući od 15.7.2021. godine, a Krizni stožer FMZ je zadužen da, prije isteka ovog roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju u FBiH i sačini procjenu rizika, radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te Vladi FBiH dostavi prijedlog novih.

Vladama županija, odnosno županijskim stožerima ministarstava zdravstva naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u županiji, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog stožera FMZ.

Krizni stožer FMZ će današnje zaključke, s prilozima, dostaviti županijskim ministarstavima zdravstva i njihovim kriznim stožerima, zdravstvenim ustanovama s područja županija, kliničkim centrima u FBiH, općim, županijskim i specijalnim bolnicama, Federalnoj i županijskim upravama za inspekcijske poslove i županijskim upravama policije.

U skladu sa zaključkom od 8.1.2021. godine, Vlada FBiH će izvjestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji u FBiH i mjerama koje je donijela s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa. U informaciji je navedeno da na nivou Federacije BiH sedmodnevna incidenca iznosi 4,3 slučajeva na 100.000 stanovnika, a u posljednjih sedam dana najviša je zabilježena u Sarajevskoj županiji, Posavskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

U 27. tjednu bilježi se rast broja novih potvrđenih slučajeva covid-19 i sedmodnevne incidence. Ostali tjedni indikatori su u padu. Krizni stožer procjenjuje da je prijetnja zdravlju opće populacije visoka i da je postojeće mjere potrebno produžiti, radi zabilježenog blagog rasta novooboljelih, utvrđenog prisustva novih varijanti virusa, kao i povećanog broja ulazaka u zemlju u ljetnom razdoblju.

Do 11.7.2021. godine je u FBiH ukupno administrirano 286.319 doza cjepiva protiv covid-19, od čega je prvom dozom cijepljeno 172.661, a drugom 113.658 građana.

Federalna vlada danas se upoznala i sa informacijom Zavoda za javno zdravstvo FBiH o provođenju postupka ispitivanja tržišta, obavljenim pregovorima s proizvodačima cjepiva i/ili ovlaštenim zastupnicima u svrhu nabavke cjepiva protiv koronavirusa (covid-19) u razdoblju od 8. do 13.7.2021. godine. 

Stručni tim Zavoda za javno zdravstvo FBiH je u ovom razdoblju razmotrio sve dostavljene ponude, ugovore i informacije u vezi nabavke cjepiva protiv covid-19 za potrebe građana Federacije BiH. Informacija sadrži pregled poduzetih aktivnosti ovog stručnog tima, u svrhu nabavke cjepiva protiv covid-19 za potrebe građana FBiH, navodi se u izvješću iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.