Vlada FBiH novčano nagradila i sportaše iz Hercegovine, evo i koga ...

Vlada FBiH novčano nagradila i sportaše iz Hercegovine, evo i koga ...
Vlada FBiH

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, na prijedlog Federalnog minitarstva kulture i sporta, donijela 32 odluke o nagradama sportašima, trenerima, sportskim savezima i klubovima za ostvarene vrhunske sportske rezultate, u ukupnom iznosu od 268.500 konvertibilnih maraka.

Za osvojena prvenstva Bosne i Hercegovine u sezoni 2020/2021. godina, nagrade od po 15.000 KM dodijeljene su Odbojkaškom klubu 'Fantomi' iz Sarajeva (sjedeća odbojka), Hrvatskom košarkaškom klubu 'Široki' iz Širokog Brijega, Rukometnom klubu 'Izviđač' iz Ljubuškog, 'SFK 2000' Sarajevo iz Sarajeva, te Futsal clubu 'Mostar SG' iz Mostara.

Nagrade od po 7.000 KM pripale su Judo klubu 'Bosna' iz Sarajeva za osvojena prva mjesta ekipno za seniore i seniorke na Prvenstvu BiH. Taekwondo klubu 'Novi Grad' iz Sarajeva je za osvojeno drugo mjesto na Europskom prvenstvu u kategoriji seniora dodijeljeno 22.500 KM, od čega sportisti Nedžadu Husiću 15.000 KM, a njegovom treneru Harisu Husiću 7.500 KM.

Za ostvarenu A olimpijsku normu za Olimpijske igre u Tokiju 2021. godine plivačica Lana Pudar nagrađena je sa 5.000 KM. Njoj je pripala i nagrada od 3.000 KM za ostvaren državni rekord u disciplini 100 m delfin, a njeni treneri Alena Ćemalović i Deni Mandić dobili su 1.500 KM. Za ostvarenu A olimpijsku normu za Zimske olimpijske igre u Pekingu sa po 5.000 KM nagrađeni su reprezentativci BiH Elvedina Muzaferija i Emir Lokmić.

Isti iznos pripao je članu Taekwondo kluba 'Novi Grad' iz Sarajeva Nedžadu Husiću koji je, također, ispunio A normu za OI Tokio 2021. Za postignuti državni rekord u brzom klizanju na Svjetskom prvenstvu, klizaču Tariku Omeragiću dodijeljeno je 3.000 KM, a njegovom treneru Nihadu Bašiću 1.500 KM.

Član Taekwondo kluba 'Mladost' iz Sarajeva Erol Nući, za osvojenu zlatnu medalju na Europskom klupskom prvenstvu, dobio je nagradu od 10.000 KM, a njegov trener Gzim Nući 5.000 KM. Za osvojenu brončanu medalju na Europskom prvenstvu u olimpijskom boksu za juniore i juniorke, član Bokserskog kluba 'Novi Grad' iz Sarajeva Tari Bohatjuk nagrađen je sa 5.000 KM, a njegov trener Redžep Halilović sa 2.500 KM.

Članica Hrvatskog taekwondo kluba 'Hvojnica' iz Fojnice Marija Štetić je, za osvojeno drugo mjesto na Europskom prvenstvu u kategoriji seniorki, dobila nagradu od 15.000 KM, a njen trener Ivan Krajina 7.500 KM. Osvojeno treće mjesto na Europskom prvenstvu u karateu i parakarateu je članu Karate kluba 'Student' iz Tuzle Borisu Kasumoviću donijelo nagradu od 5.000 KM, a njegovom treneru Uni Selman Žilić 2.500 KM.

Za postignuti državni rekord u disciplini 200 m sprint u kategoriji T11, članu Atletskog kluba osoba sa invaliditetom 'Novi Grad' iz Sarajeva Omaru Bojčiću dodijeljeno je 3.000 KM, a njegovom treneru Elmiru Ćerimagiću 1.500 KM. Članovima Streljačkog kluba 'Sarajevo' iz Sarajeva Segmedini Bjelošević i Nedžadu Džankoviću dodijeljeno je po 3.000 KM za postavljene državne rekorde u olimpijskoj disciplini Mix tim na Europskom prvenstvu, a njihovom treneru Nedžadu Fazliji dva puta po 1.500 KM.

Za osvojena prva mjesta i titule državnog prvaka BiH su nagrade od po 2.500 KM dodijeljene atletičarima Stefanu Ćukoviću, Abedinu Mujezinoviću, Ajli Bašić, Samiru Viliću, Neiri Hadžiahmetagić, Egonu Saviću i ženskoj štafeti 4x400 (AK Sarajevo), Almi Hrnjić i Maši Garić (AK 'Novi Grad' Sarajevo), te Ameli Trožić (AK 'Sana' iz Sanskog Mosta).

Nagrade od po 2.500 KM pripale su i atletičarima Amelu Tuki, Sedinu Heci, Mesudu Pezeru, Dejanu Mileusniću, Medihi Salkić i muškoj štafeti 4x400 (AK 'Zenica' iz Zenice), kao i Mahiru Kurtaliću, Hajrudinu Vejzoviću, Rusmiru Malkočeviću i muškoj štafeti 4x100 (AK 'Sloboda - Tehnograd' iz Tuzle).

Plivač Nermin Memić je za državni rekord u disciplini 100 m delfin u paraplivanju nagrađen sa 3.000 KM, a njegov trener Amel Kapo sa 1.500 KM. Nagrade od po 2.500 KM pripale su i članovima Taekwondo kluba 'Novi Grad' iz Sarajeva Katarini Kraišnik, Irfanu Čatoviću i Ibrahimu Đonki za osvojena prva mjesta na Prvenstvu BiH, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.