VLADA FBiH Hercegovini za sanaciju šteta od potresa 700.000 maraka

Potres Mostar
Ilustracija/hercegovina.info

Federalna vlada je donijela Odluku o odobravanju izdvajanje sredstava iz tekuća rezerve Proračuna FBiH za 2022. godinu Federalnoj upravi civilne zaštite u iznosu od 700.000 KM. Sredstva su odobrena u svrhu saniranja posljedica prirodne nepogode izazvane zemljotresom na području Hercegovine, priopćeno je danas iz Vlade FBiH.

Za realizaciju ove odluke, koja na snagu stupa narednog dana od objavljivanja u Službenim novinama FBiH, zaduženi su Federalno ministarstvo financija i Federalna uprava civilne zaštite.

Kako je obrazloženo, Federalna uprava civilne zaštite dostavila je 27.5.2022 godine zahtjev za izdvajanje ovih sredstava iz tekuće rezerve, a čija je namjena saniranje posljedica prirodne nepogode izazvane zemljotresom na području Hercegovine.

Vlada FBiH je na sjednici održanoj 26.5.2022. godine donijela zaključak kojim je, između ostalog, zadužila Federalno ministarstvo financija da pripremi Prijedlog odluke o odobravanju izdvajanja sredstava iz tekuće rezerve. Naime, sredstva planirana u Proračunu FBiH za 2022. godinu za ove namjene nisu bila dovoljna, te je zahtjev za izdvajanje sredstava iz tekuće rezerve ocijenjen opravdanim.