VLADA FBIH DEMANTIRA MEDIJE Od sutra nije obavezno pravilo cijepljen-testiran-prebolio

Vlada FBiH sjednica Mostar
Vlada FBiH

Povodom netočnih informacija koje su se danas pojavile u medijima da se u Federaciji BiH uvode nove mjere i da su od sutra obavezne cijepljen - testiran - prebolio/la (CTP) potvrde, a radi istinitog i točnog informiranja javnosti, iz Vlade FBiH su dostavili demant.

"Obavještavamo javnost da su netočne informacije, objavljene danas u medijima, 'da se od sutra u Federaciji BiH uvode nove epidemiloške mjere, koje podrazumjevaju pravilo 'cijepljen–testiran-prebolio' (CTP)', te su neistinite informacije 'da će svi građani, zaposleni u zdravstvenom i socijalnom sektoru, te javnim upravama, morati imati ispunjen jedan od ova tri VJETa pri dolasku na radno mjesto'.

Također, obavještavamo javnost da su neistinite informacije da je tim povodom pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera danas, ili prethodnih dana, medijima davala bilo kakve izjave u vezi sa ovom temom.  

Naime, u medijima se danas pojavila vijest da se od sutra, 20.12.2021. godine, u Federaciji BiH uvodi CPT pravilo te izjava pomoćnice ministra Marine Bere, što može unijeti nemir u javnost. Navedena izjava je data prije mjesec dana, 18.11.2021. godine, i to na konferenciji za medije nakon donošenja naredbe o uvođenju CPT pravila. 

Naglašavamo, da je ta mjera ukinuta 2.12.2021. godine, te zaključkom Vlade Federacije BiH data preporukama županijama da u skladu sa epidemiološkom situacijom na području županija i procjeni rizika, uvedu Pravilo CPT za područje županije i o istom izvijeste Krizni stožer FMZ, a o čemu je pomoćnica Bera također istog dana informirala javnost.

Stoga, dematiramo sve sadržaje koje za izvor današnje informacije koriste izjavu pomoćnice ministra zdravstva Marine Bare datu na prije mjesec dana u potpuno drugom kontekstu.

Naglašavamo, da su aktualne mjere u Federaciji BiH, one koje je na prijedlog Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, Vlada Federacije BiH usvojila na svojoj 295. sjednici, održanoj 16.12.2021. godine, te da su usvojene naredbe i preporuke Kriznog stožera FMZ-a na snazi 14 dana.

Među važećim mjerama je preporuka vladama županija, da u skladu sa epidemiološkom situacijom na području županija, procjeni rizika, kao i dokumenta 'Javnozdravstveni kriteriji za prilagodbu javno-zdravstvenih i društvenih mjera u kontekstu covid-19', uvedu Pravilo cijepljen/a, prebolio/ljela, testiran/a (CPT) za područje županija i o istom izvijeste Krizni stožer FMZ-a.

Ističemo da se sve donesene mjere (zaključci, naredbe i preporuke) dostavljaju županijama te objavljuju u Službenim novinama Federacije BiH. Iz navedenih činjenica se zaključuje da se nikakve nove mjere od sutra ne uvode u Federaciji BiH, te da prema važećim mjerama u FBiH uvođenje CPT pravila nije obaveza, nego preporukama županijskim vladama", navedeno je u demantiju koji je stigao iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.