Vlada FBiH dala prethodnu suglasnost: Vitezit ide u stečaj

Federacija BIH, sjednica, Vitezit , stečajni postupak, stečaj

Vlada FBiH prihvatila je na današnjoj sjednici informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije povodom zahtjeva Općinskog suda u Travniku za davanje prethodne suglasnosti za otvaranje stečajnog postupka nad PS Vitezit d.o.o. Vitez.

Tim povodom je konstatirala da je, do sada, iz budžeta Federacije BiH isplaćeno 2.996.188,60 KM po osnovu solidarne odgovornosti za obaveze ovog privrednog društva, a da je kod Federalnog ministarstva finacija zavedeno u redoslijedu namirenja po istom osnovu još 30.005,56 KM, priopćio je Ured za odnose s javnošću.

Također, u posljednjih deset godina po raznim osnovama izdvojeno je više od 15.000.000 KM budžetskih sredstava za oživljavanje proizvodnje i sprečavanja stečaja PS Vitezit, što nije dalo očekivane rezultate.

Vlada je danas zadužila federalnog ministra energije, rudarstva i industrije zadužila da, u skladu s ovlaštenjima iz Zakona o stečajnom postupku, Općinskom sudu u Travniku dostavi suglasnost za otvaranje stečajnog postupka nad PS Vitezit, s ciljem reorganizacije stečajnog dužnika i uređivanja njegovog pravnog položaja i odnosa prema povjeriocima, a naročito radi održavanja poslovanja.

Ministar će u toku stečajnog postupka ostvarivati suradnju i koordinaciju sa stečajnim sudcem stečajnim upraviteljem kad je riječ o ograničenju u raspolaganju imovinom stečajnog dužnika, koja služi za proizvodnju naoružanja i vojne opreme.

(Patria)