VJETROELEKTRANA IVAN SEDLO Novo poduzeće preuzelo gradnju vjetroparka

vjetroelektrana,ivan sedlo,investitori

Nakon što je slovensko poduzeće 'Interenergo' Ljubljana kupila projekat vjetroparka Ivan Sedlo nedaleko od Sarajeva promijenjen je i naziv poduzeća koje stoji iza projekta, izvještava Indikator.ba

Poduzeće 'Suzlon Wind Energy BH' d.o.o. Sarajevo-Hadžići, koja je više godina radila na projektu i dovela ga do početka izvođenja radova, promijenila je naziv u 'Vjetropark Interwind' d.o.o Sarajevo, Hadžići. 'Interenergo' u poduzeću 'Vjetropark Interwind' posjeduje udio od 97 posto, a Emina Delić ima tri posto.

Poduzeće 'Suzlon Wind Energy BH' bilo je u vlasništvu danske kompanije 'Suzlon Wind Energy', a prodana je slovenskoj energetskoj kompaniji 'Interenergo' u studenom prošle godine. To se dogodilo nakon što je osnivač 'Suzlona' indijski biznismen Tulsi Tanti preminuo 1. listopada 2022. godine. 

Gradnja vjetroelektrane Ivan-Sedlo počela je krajem rujna prošle godine poslije više od šest godina priprema. Tada je rečeno da se završetak radova očekuje za 18 mjeseci. Vjetropark će, kako je navedeno, imati pet vjetroturbina i ukupnu snagu od 25 megavata (MW), dok je očekivana godišnja proizvodnja 65,7 gigavat sati (GWh). Elektrana bi trebala biti na mreži 2025. godine.

'Interenergo' je dugo godina prisutan u energetskim projektima. Preko svoje banjalučke podružnice EHE izgradio je dvije male hdiroelektrane na rijeci Ugar MHE Zapeće i MHE Novakovići te jednu na rijeci Sani MHE Medna.

Poduzeće je 2021. godine preuzelo 60 posto vlasništva u poduzeću Vjetroelektrane Čardakov d.o.o. Travnik, koja razvija projekt izgradnje vjetroelektrane kod Travnika na nadmorskoj visini od 1.805 metara.

'Interenergo' je do sad izgradio vjetropark u Jasenicama u Hrvatskoj, a trenutno sa poduzećem 'Trigal' gradi još jedan u Sjevernoj Makedoniji.

'Interenergo' je jedno od najvećih slovenskih energetskih poduzeća, a od 2009. godine posluje u okviru austrijske 'Kelag' grupe. Kako se navodi na njihovoj stranici trguju električnom energijom u 17 zemalja i na 14 međunarodnih burzi. Ulažu u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u šest europskih zemalja.