VJESNIK IZBORA Zakulisne igre u livanjskom GIP-u kao znak da se rade ozbiljne pripreme za opće izbore 2022.

Livno, gip, sip, Bosna i Hercegovina, izbori2022
Ilustracija

U zadnje vrijeme moglo se pročitati kako će Hrvati predvođeni HDZ-om bojkotirati opće izbore 2022. godine, no tome ne idu u prilog zakulisne igrice u Livnu i izboru Gradskog izbornog povjerenstva na koje se troši silna energija jer je Livno jedna od sredina u kojoj trenutačno ili donedavno potpunu kontrolu nije imao HDZ sa svojim višedesetljetnim partnerom SDA.

Središnje izborno povjerenstvo je imenovalo nove članove Gradskog izbornog povjerenstva pa tu odluku povuklo.

Mediji su pisali nakon prošlih općih izbora 2018. godine kako je u Livnu spriječena veća malverzacija oko brojanja glasova, no djeluje da se posao morao pošto-poto završiti na ovim koje će, tobože, najjača stranka u Hrvata i njihovi sateliti bojkotirati. U tadašnjem sastavu GIP-a su sve HDZ-ovi ljudi od povjerenja dok je svoje mjesto tu našao i jedan član blizak SDA.

SIP je već ranije potvrdio nove članove GIP-a te svoju odluku promijenio na sjednici održanoj u prosincu. Središnje izborno povjerenstvo povuklo je suglasnost na nova tri člana po žalbi Pere Gotovca na jednu članicu. Međutim, SIP kao glavno izborno tijelo u državi poništava izbor i druga dva novoizabrana člana GIP-a koji nemaju nikakve veze s navedenom žalbom. Panika je očito nastala jer novi članovi koji bi trebali "uredovati" izbore u Livnu nisu po volji onih koji su prema brojnim natpisima livanjskih medija kompromitirali zadnje dvoje izbore u ovom gradu.

Ništa nije slučajno kad je u pitanju livanjski GIP.

Nakon očito dobre procjene zaključilo se da se s novim članovima ne može znati sa sigurnošću na čemu si, posegnulo se za starim rješenjima. Boženko Mamuze, Anita Ćavar i Maja Petković-Kajušić su "provjereni" vraćeni članovi Gradskog izbornog povjerenstva koje je Središnje izborno povjerenstvo ponovno vratilo u igru nakon što im je istekao mandat i nakon što su sukladno odluci Gradskog vijeća izabrani novi članovi

Nikolina Periša - jocker s klupe koja je podnijela neopozivu ostavku pa se odjednom predomislila.

Prema pisanju livanjskog Relaxa, lomilo se i oko Nikoline Periše koja je na mjesto člana Gradskog izbornog povjerenstva podnijela neopozivu ostavku da bi se nedugo nakon toga predomislila i ipak odlučila biti sigurnosni i etički faktor ovogodišnjih izbora. Periša se vjerojatno povukla iz razloga jer nije morala ništa ni raditi u GIP-u jer je glavni operativac svakako, već ranije spomenuti, Boženko Mamuza, dok se ona "morala" vratiti iz kalkulacije i bojazni da novi članovi ipak neće biti lojalni kako se to od njih očekuje.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.