VJERUJETE LI INSPEKCIJI ILI SVOJIM OČIMA Iz Republike Srpske tvrde da Neretva nije zamućena i da je voda izuzetno čista

Neretva HE Ulog

Nakon što je Centar za životnu sredinu 28. rujna poslao hitan dopis Upravi za inspekcijske poslove Republike Srpske, a vezano za zamućenje vode i pomor ribe u rijeci Neretvi nizvodno od gradilišta hidroelektrane Ulog, inspekcija je 16. listopada izašla na teren i krajem prošlog tjedna odgovorila na dopis konstatacijom da u rijeci nema nikakvog zagađenja, te da su i voda i riblji svijet u dobrom stanju.

Podsjećamo, mnoga udruga, ali i lokalno stanovništvo, kao i mjesne zajednice su ukazivale na alarmantno stanje rijeke i problem zagađenja vode, te objavljivale sadržaj koji je jasno ukazivao na ekološku katastrofu i stanje koje dugo nije zabilježeno u gornjem toku Neretve. 

Međutim, nadležni inspektorat koji se na hitan zahtjev za izlaskom na teren oglasio nakon nekoliko tjedana, konstatirao je da je s Neretvom sve u redu, točnije da „vodotok nije zamućen i da je voda izuzetne čistoće“. Dodatno, nadležni inspektori su obišli radove na gradilištu za buduću hidroelektranu Ulog i zaključili da ta elektrana ne narušava vodotok Neretve i da uredno i u skladu sa svim dozvolama obavlja svoje građevinske radove.

“Porazna je činjenica da je po upućivanju dopisa inspekcijskim organima za ovako hitan slučaj trebalo 20 dana za odgovor, ali i izlazak na teren. Posebno je porazno što se u svojim konstatacijma na kvalitet vode, vodni inspektor oslanja na metodu vizualnog pregleda vodotoka“, izjavio je Vladimir Topić iz Centra za životnu sredinu.