Vjerovali ili ne: BiH godišnje gradi 3 km autoceste

autocesta, stanje na cestama, stanje na cestama, stanje na cestama, stanje na cestama, stanje na cestama, Koridor Vc, autocesta, Hercegovina, Koridor Vc, Bijača, kravice, stanje na prometnicama, stanje na cestama, stanje na putevima, AMSBIH, lašva, prometnica, izgradnja, izgradnja ceste  , jp autoceste fbih, gradnja, koridor 5c, Koridor Vc, gradnja, stanje na putevima, stanje na prometnicama, stanje na cestama

Novim Zakonom o akcizama, koji se primjenjuje od 1. srpnja, uvedena je dodana cestarina u iznosu od 10 feninga (0,05 eura) po litri derivata i taj iznos se uplaćuje na poseban podračun jedinstvenog računa Uprave za neizravno oporezivanje. Međutim, već više od četiri mjeseca entitetski predstavnici u upravljačkim strukturama Uprave, odnosno njihovi politički šefovi nisu uspjeli dogovoriti metodologiju  raspodjele tih sredstava entitetima i Brčko Distriktu, odnosno koliko komu treba pripasti.

Nema kredita

Za to vrijeme u Federaciji Bosne i Hercegovine je gotovo obustavljena izgradnja autoceste na koridoru 5C, a austrijski Strabag, koji je dobio koncesiju, nije uspio osigurati kredite kod europskih banaka za izgradnju autocesta kroz Republiku Srpsku. U proteklih deset godina BiH je uspjela izgraditi samo 37 kilometara autoceste, dok je, primjerice, susjedna Hrvatska izgradila više od tisuću kilometara. Poznato je, također, kako su europske financijske institucije odobrile Bosni i Hercegovini sredstva za izgradnju još 65 kilometara. Međutim, stručnjaci za autoceste jedinstveni su u stajalištu ‘kako zbog političkih opstrukcija Bosna i Hercegovina ni za dvadeset godina neće imati novih stotinu kilometara autoceste’.

slobodna dalmacija