VJERA, RAZUM I LJUBAZNOST Jedinu školu u BiH koju vode salezijanci pohađa 350 učenika, rađaju se i duhovna zvanja

Školski centar Don Bosco Žepče
Školski centar Don Bosco Žepče

Katolički školski centar "Don Bosco“ Žepče je odgojno-obrazovna ustanova koju vode salezijanci Hrvatske salezijanske provincije sa sjedištem u Zagrebu. U odgoju se služe Don Boscovim preventivnim sustavom kojem su temelji: vjera, razum i ljubaznost. Salezijanci njeguju posebnu naklonost prema mladima. U sastavu Katoličkog školskog centra „Don Bosco“ Žepče su: Gimnazija, Tehničko-obrtnička škola, Učenički dom i Oratorij.

Školski centar Don Bosco Žepče

"Salezijanci dolaze u Žepče nakon ovog nesretnog rata kako bi ponudili mladima obrazovanje i odgoj i također kako bi im pomogli da rastu u vjeri. Centar postoji od 1998. godine kada se počeo graditi. Prva otvorena škola je bila Obrtničko-tehnička škola, a zatim i Gimnazija. Centar vodi Salezijanska redovnička zajednica Hrvatske salezijanske provincije koja ima svoje sjedište u Zagrebu. Jedina smo prisutnost u Bosni i Hercegovini. Rad u školi se bazira na Don Boscovom preventivnom sustavu. On ima za cilj promociju odgoj cjelovite osobe, ne samo u vjeri, nego općenito odgoj  i razvijanje talenata mladih bilo kroz formalno ili neformalno obrazovanje, provođenje slobodnog vremena s njima. Također, u sklopu Centra imamo i duhovni centar za mlade", kaže za Hercegovina.info don Ivan Širić ravnatelj Centra.

Školski centar Don Bosco Žepče

"Trenutno imamo 350 učenika u dvije škole. Od toga u domu imamo 30 učenika iz cijele Bosne i Hercegovine, od Posavine pa sve do Ravnog. Biti s mladima za nas je način kroz koji ih odgajamo. Ovdje radi 90-ak djelatnika, većinom laika. Radimo po hrvatskom planu i programu. Dio smo katoličkih škola za Europu. Imamo autonomiju kao sustav, naš plan i program koji reguliramo", dodaje don Širić.

Radi se i na duhovnom rastu učenika.

Školski centar Don Bosco Žepče

"Kada je u pitanju duhovni dio, tu su pastoralni odgoj, obrazovanje i evangelizacija. To su tri stupa na kojima radimo, naročito na evangelizaciji. Na početku imamo svetu misu, zaziv Duha Svetog. Uoči blagdana Svih Svetih je ispovijed za učenike, tu su duhovne obnove u Došašću i Korizmi za sve generacije i razrede. Nedavno je cijela škola bila na hodočašću u Međugorju. Na početku prvih razreda svi učenici imaju razgovore s pedagozima i salezijancima. Tu radimo neko prve provjere, a onda pratimo njihov razvoj. Djeca također kada ulaze u školu ne mogu ne ući u kapelicu i većina njih počinje svoj dan osobnom molitvom. Svako jutro u Centru mi redovnici imamo zajedničku molitvu u 6:15, a u 7:00 je sveta misa", ističe.

Školski centar Don Bosco Žepče

Škola nerijetko iznjedri i poneko duhovno zvanje. Učenici odluče posvetiti svoj život Bogu.

"Razgovarate s jednim. Ja sam bivši učenik ove škole. Nakon završene srednje otišao sam u salezijance. Bio sam jednu godinu u Zagrebu, a onda devet godina u Italiji kroz različite formativne hodove i fakultete. Nakon toga me provincijal Božjom voljom vratio u Žepče gdje sam zadnje dvije godine. Uskoro ćemo imati đakona, to je Mario Matijević bivši učenik ove škole. On trenutno završava teologiju u Torinu na našem fakultetu i u lipnju će mu biti đakonsko ređenje. Imamo i časnih sestara. Prošle godine je Antoneta Martić koja je u milosrdnicama imala doživotne zavjete. Također, tu je biskupijski svećenik Ivan Dragičević, fra Stjepan Antolović. Ima redovničkih zvanja, ali ima i lijepih kršćanskih obitelji koje su proizašle iz ove škole. Neki su djelatnici kod nas u školi".

U narednoj školskoj godini 2023./2024. učenicima se uz ustaljeni program opće gimnazije nudi i program prirodoslovne i jezične gimnazije. Ovi programi gimnazije odlično pripremaju učenike za uspješan nastavak školovanja.

Tehničko-obrtnička škola za sljedeću školsku godinu u ponudi ima četverogodišnja zvanja: tehničar za mehatroniku, računalni tehničar-CNC programer, elektrotehničar poljoprivredni tehničar-opći smjer.

Od trogodišnjih zanimanja u ponudi su, elektroinstalater, elektromehaničar, instalater centralnog grijanja i klimatizacije, zavarivač.

Nakon stjecanja ovih zanimanja učenici se uspješno mogu uključiti u svijet rada.

Školski centar Don Bosco Žepče

Škole posjeduju stručan kadar, moderno opremljene školske laboratorije, radionice i ogledne poljoprivredne površine. Oratorij je dom koji prihvaća, Crkva koja evangelizira, škola koja priprema za život i dvorište za radostan susret. Moderno opremljen učenički dom nudi mogućnost smještaja za učenike koji dolaze iz drugih mjesta domovine i svijeta.

Svim ovim ustanovama su zajednički prostori kao poticajni odgojni ambijent kojem pripada i polivalentna sportska dvorana, vanjski sportski tereni i prostrano dvorište. Katolički školski centar „Don Bosco“ kroz redovitu nastavu, oratorijanske programe i aktivnosti, izvannastavne aktivnosti, radionice, studijska i stručna putovanja, kulturnu aktivnost, želi osigurati cjelovit odgoj mladih osoba.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.