FOTO  Više od stotinu mladih čuva Isusov grob i sudjeluje u molitvi u bjelopoljskoj župnoj crkvi

Isusov grob u crkvi Presvetoga Srca Isusova Potoci
Hercegovina.info

Katolička Crkva sv. Misom večere Gospodnje na Veliki četvrtak ulazi u Sveto Vazmeno trodnevlje, a kako su se kroz ova tri dana za Uskrs pripremali župnik i vjernici Župe Presvetoga Srca Isusova u Potocima, otkrio nam je don Rajko Marković.

Na Veliki četvrtak u ovoj bjelopoljskoj crkvi župnik je oprao noge dvanestorici mladića u spomen na Isusov čin pranja nogu apostolima.

‘’Na Misi večere Gospodnje spominjemo se uspostave dvaju svetih sakramenata: ustanova svete Euharistije i Svećeničkog reda, te Gospodnje zapovijedi o bratskoj ljubavi. Zato se, gdje je to u župama moguće, mogu pod sv. Misom oprati noge dvanaestorici apostola u spomen na ovaj Isusosv čin koji je učinio svojim apostolima na Posljednjoj večeri. Mi smo u našoj župi Potoci - Bijelo Polje imali pranje nogu. Uzeli smo dvanaest mladića iz naše župe, koji su predstavljali dvanaest apostola, obukli ih u tunike kakve su se otprilike nosile u ondašnje vrijeme, a nakon propovijesdi župnik je s ministrantima pristupio svakom apostolu i oprao mu noge. Tako smo se prisjetili lijepog i poučnog događaja iz Isusova vremena’’, kazao je za Hercegovina.info don Rajko Marković, župnik Župe Presvetoga Srca Isusova u Potocima.

Isusov grob u crkvi Presvetoga Srca Isusova Potoci
Foto: zupapotoci.ba


Nakon ovog simboličnog čina, u crkvi su se okupljenom puku predstavili ovogodišnji prvopričesnici, njih dvanaest. Na kraju sv. Mise, župnik je u pratnji ministranata i apostola prenio Presveti Oltarski Sakramenat iz Svetohraništa na pokrajnji oltar, uz pjesmu pjevača s kora ‘’Usta moja uzdižite’’ i završili s ‘’Divnoj dakle’’.

‘’U 20:00 sati otvorili smo dvanaestsatno klanjanje pred Presvetim, a nakon toga svako pola sata izmjenjivali su se mladi iz župe klečeći pred Presvetim, a vjerni puk je čitavu noć dolazio i molio se u župnoj crkvi’’, kazao je don Rajko.

Isusov grob u crkvi Presvetoga Srca Isusova Potoci
Foto: zupapotoci.ba


Na Veliki petak nema svete mise pa se obredi sastoje od tri dijela: Službe riječi, Klanjanje Križu i Sveta pričest. 

‘’U poslijepodnevnim ili večernjim satima svijet se okuplja u župne crkve na svete obrede i s velikom pobožnošću sudjeluje u njima. Posebno se pozorno prati i sluša pjevana ili čitana Muka Isusova, a kasnije se s velikim poštovanjem pristupa ljubljenju Križa koji svijet obavlja s velikim poštovanjem’’, istaknuo je don Rajko.

Velika Subota je dan kad Crkva ostaje uz grob Isusov pa tako mladi iz ove župe danas čuvaju Isusov grob u crkvi Presvetoga Srca Isusova Potoci - Bijelo Polje.

‘’Kod nas u Bijelom Polju danas je upriličena dvanaestsatna molitva od 8:00 sati ujutro do 8:00 sati navečer gdje će naizmjence kod Isusova groba cijeli dan dežurati i moliti mladi iz župe, koji su se sami javili za ovaj molitveni sveti čin. Preko stotinu mladih iz župe dragovoljno se javilo za klanjanje pred Presvetim, apostolsku službu i molitvu kod Isusova groba, što je svake hvale vrijedno i na ponos bjelopoljske župe i župnika’’, ponosno ističe don Rajko.

Isusov grob u crkvi Presvetoga Srca Isusova Potoci

Obredi Velike subote sastoje se od četiri dijela: Služba svjetla, Služba riječi, Krsna služba i Euharistijska služba. Vazmeno bdijenje slavi se obnoć. Može započeti ili čim padne noć ili kasnije da završi prije svanuća nedjelje. To je sveta noć u kojoj se blagoslivlje oganj, pali se uskrsna svijeća, obavi se vazmeni hvalospjev uskrsnoj svijeći, a zatim slijedi Služba riječi u kojoj se čitaju barem tri čitanja iz Starog zavjeta i dva čitanja iz Novog zavjeta. Poslije slijedi Krsna služba i Euharistijska služba, sv. Misa. 

‘’Ovo su zaista veliki sveti dani puni bogatoga sadržaja u kojima nas Crkva poziva i priprema za najveću kršćansku svetkovinu Uskrsa, kad je Isus svojim uskrsnućem pobijedio grijeh i smrt i pokazao nam put u vječnost’’, kazao je don Rajko za naš portal te na kraju kao bjelopoljski župnik poželio svim ljudima dobre volje, koji slave Kristovo uskrsnuće, sretan i blagoslovljen Uskrs!

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.