FOTO/VIDEO  Više od stotinu doktora medicine i stomatologije prosvjedovalo pred Vladom u Mostaru

Prosvjed doktora u Mostaru
Hercegovina.info

Više od stotinu doktora medicine i stomatologije iz cijele Federacije prosvjedovalo je danas pred zgradom federalnih institucija u Mostaru.

Marina Berberović, predsjednica sindikata doktora medicine i stomatologije u HNŽ-u istaknula je da ovo nije prvi put da prosvjeduju.

„Doktori iz cijele Federacije danas su se po treći put okupili. Ovaj put je okupljanje u Mostaru, a sve zbog neusvajanja zakona o reprezentativnosti sindikata kojim bi se doktorima omogućilo da zastupaju sami sebe. Dobili smo informaciju da je danas na sjednici Vlade kočno zakon usvojen, međutim još ne znamo u kojem obliku i odgovara li to doktorima, odnosno je li Vlada pokazala da poštuje doktore“, ustvrdila je Berberović. Istaknula je da je usvajanjem zakona napravljen prvi korak naprijed, te se očekuje parlamentarna procedura kako bi njihovo pitanje bilo riješeno. Zakon o reprezentativnosti se, kazala je, mora donijeti, nakon što je prije pet godina donesen Zakon o radu. „Ova procedura traje predugo, čekamo zakon koji će nam omogućiti da doktor zastupa doktora, odnosno da o radnim pravima doktora odlučuju doktori, a ne ostali uposleni u zdravstvu kao što je to do sada bio slučaj. Nama je potrebno da postotak bude 14-15 posto, to je nešto što doktorima garantira da ga mogu dosegnuti, jer je doktora u zdravstvu ukupno 17 posto. To je stajalo u nacrtu, a je li Vlada nešto mijenjala mi to ne znamo“, ustvrdila je ona.

Predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, Rifat Rijad Zaid kazao je da od federalne Vlade očekuju usvajanje Zakona o reprezentativnosti, što je bila dužna i prije četiri godine. Istaknuo je da se radi o zakonu koji je davno ispregovaran i davno se trebao naći na sjednici Vlade. Dodao je da doktori traže osnovno ljudsko pravo, a to je pravo na sindikalno organiziranje. Dodao je da je zakon trebao biti usvojen ne danas, ne sutra, nego jučer, da bi se bruka i sramota okončala. „Svugdje na ovoj planeti doktori imaju svoj sindikat, svoj kolektivni ugovor i na taj način ostvaruju svoja prava iz radnog prava. Ako je išta otvorilo oči kada je u pitanju sindikalno organiziranje doktora je upravo pandemija“, kazao je, između ostalog Zaid. Prosvjedi će se ponoviti ukoliko zakon po zužurbanoj proceduri ne bude usvojen, odnosno ukoliko dođe do novih zastoja, poručili su sindikalisti.