Višak struje ne vrijedi bez Elektroprijenosa

Ulagači u nove energetske projekte u susjednoj Crnoj Gori ovih dana izražavaju sumnju u uspješnost svojih ulaganja jer ulaganja u proizvodnju struje nisu pratila i ona u prijenosne sustave. Problem s prijenosnim sustavom u Bosni i Hercegovini još je gori piše danas Poslovni portal ba.

U Bosni i Hercegovini ne samo kako nema ulaganja u prijenosne sustave, nego je državna tvrtka Elektroprijenos BiH metom silnih političkih igara koji su ju doveli na rub raspada.

Potvrdio je to banjalučkim medijima i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević ocijenjujući kako Elektroprijenos BiH, ovakav kakav je danas, nema budućnosti.

Kovačević je upozorio kako se što prije dalekovodi moraju izvesti iz RS i Federacije BiH prema Europi, jer, ukoliko se to ne uradi u narednih tri do pet godina, neće biti koristi od investiranja u elektroenergetski sektor.

Govoreći o mogućnosti rqazdvajanja Elektroprijenosa BiH na entitetske elektroprijenosne tvrtke, Kovačević je rekao kako bi se razvojem energetskog sektora u RS i dodatnim ulaganjem u distribucijsku mrežu, sigurno napravila moderna prijenosna tvrtka na europskoj razini u RS, ali i kako bi vlasti RS bile zadovoljne i funkcionalnim rješenjem na razini BiH