VIRUS U SAMOSTANSKIM ZIDINAMA Provincijal Šteko pozvao na molitvu za oboljele fratre i časne sestre

Časne sestre samostan
Ilustracija / hercegovina.info

Nakon potvrde da su tri časne sestre, djelatnice u Majčinu selu Međugorje – Bijakovići, nastanjene u samostanu u Miletini, pozitivne na koronavirus, s priopćenjem za javnost obratila se Hercegovačka franjevačka provincija.

Provincijal fra Miljenko Šteko kaže da je ravnatelj Majčina sela odmah obavijestio (usmeno i pismeno) Higijensko-epidemiološku službu Doma zdravlja Čitluk, te su u suradnji s epidemiolozima te prema njihovim savjetima i naredbama poduzete su sve potrebne i propisane mjere.

„Franjevcu koji je na službi duhovnika časnih sestara, s prebivalištem u Miletini, i još jednom ispovjedniku u Međugorju, potvrđen je spomenuti koronavirus. U skladu s propisom epidemiologa, svi koji trebaju biti u izolaciji, upućeni su u izolaciju i nje će se strogo pridržavati. Oboljeli su pod nadzorom medicinskoga osoblja. Svi se postupci usklađuju u dogovoru s civilnim vlastima i medicinskim osobljem“, kaže Šteko.

Dodaje da će Hercegovačka franjevačka provincija, u dogovoru s Apostolskim vizitatorom, osigurati pastoralnu skrb za župu i sve što bude potrebno za funkcioniranje u ovim uvjetima. Župljani neka telefonom kontaktiraju župni ured za sve svoje pastoralne potrebe.

„Ovo su vjerodostojne i potvrđene informacije. Sve molimo da se ozbiljno pridržavaju uputa civilnih vlasti i ne unose nepotrebnu paniku. Našim fratrima, časnim sestrama i svim oboljelima želimo ozdravljenje i preporučamo ih, uz zagovor Kraljice mira, u molitve“, zaključio je Šteko.

Ranije se javnosti pismom obratio fra Tomislav Pervan, koji je jedan od svećenika kojem je potvrđen koronavirus.
U svome pismu navodi da su on, još jedan fratar, kao i tri časne sestre pozitivni na koronavirus.

Pervan je, inače, duhovnik tamošnjih časnih sestara, te ispovjednik u samostanu već dvadeset godina.

“Ako se sjećate ja sam negdje u srijedu 25. ožujka ujutro napomenuo da molimo za Papu koji je također ugrožen, ali sam stavio i svoje potrebe u vaše molitve. Neki su to iščitali da nešto nije u redu. Pa, slijedom toga, u utorak popodne osjetio sam groznicu, drhtavicu, hadnoću. Tipično za mene kad imam gripu.

Slabost i drhtanje u slabinama. Ujutro sam već imao temperaturu, ne više od 37,7-8. Zvao svoju sestru koja me pokrila odmah lijekovima tako da sam bio s te strane zbrinut. Temperatura je ovih minulih dana opadala, nije bila na uzlaznoj krivulji što je simptomatično za oboljele od korone. Nisam imao nikakvih dišnih probema, ni s plućima, ni s bronhijima, mogao sam normalno disati bez ikakvih smetnji, bez onih peckanja ili žarenja o kojima se govori.

Mislio sam da je to redovita godišnja gripa, takvi su bili simptomi. Temperatura se održavala na graničnoj vrijednosti, oko 37,00 stupnjeva, spuštala se malo dolje, pa rasla prema gore. Za svaki slučaj sam se testirao i test je pokazao da sam pozitivan. Sve u svemu, radi se o jednom blagom obliku zaraze”, naveo je na početku obraćanja fra Tomislav Pervan.

Međutim, odmah potom je napomenuo da nije nikamo išao iz samostana niti dvorišta otkako je izdana zabrana izlaska za osobe iznad šezdeset godina.

“Nisam nikamo išao iz ove kuće ni dvorišta, nisam palio vozilo, držao sam se propisa. Ali, eto netko je donio virus u kuću. A u kući su dvadeset i tri časne sestre, mahom starije dobi, koje su svoje dale Bogu i Crkvi te ovdje provode stare dane, ali su ustrajne u molitvi. One su ugrožene. Ne znam kakva bi slika ispala da su se sve testirale, a vjerojatno bi ih bilo još zaraženih. No, sad je sve u rukama Gospodinovim i liječnika”, kaže fra Tomislav.

“Čujem, ne pratim, kako se na društvenim mrežama neki podsmijavaju i rugaju – časna bila u Italiji. Istina je ovo: Časna sestra koja je na službi u Rimu, gdje obnaša u svojoj zajednicu jednu od glavnih vijećnica te je predstojnica Kuće matice u Rimu došla je u Hrvatsku 6. ožujka. Dakle, šestoga ožujka sudjelovala je na duhovnim vježbama u Bijelom Polju, obilazila sve svoje, svoju rodbinu, a kako je prije nego je otišla odavle bila ovdje, u ovome samostanu i vodila kuću Mati Krispina, došla je ovdje. Bez ikakve sumnje u zaraženost. Stoga su zluradi i zlonamjerni oni koji podmeću da je časna išla u neki “provod”… Od toga ni spomena. I svi griješe duše koji takvo što podmeću”.

Liječnici su fra Pervana obavijestili da je sam krizu prebrodio, te da mu je organizam stvorio otpor te da nema opasnosti od pogoršanja. Jasno, kaže da bi trebao uzimati terapiju i raditi ono što stručnjaci kažu.

“Nadam se da će biti dobro, uz Gopodinovu pomoć. Sve vas molim stavite ovaj samostan i sestre koje su se zarazile u svoje molitve jer sve tri rade u Majčinu selu! Gospodina molimo da od nas odvrati zlo ove pošasti! Hvala vam do neba”, zaključio je fra Tomislav Pervan.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.