Vinko Puljić: Hrvati ostaju u BiH!

Kardinal Puljić tvrdi da se prava Hrvata u BiH ignoriraju i da nema ko da ih zaštiti, "što pokazuje i nemogućnost ostvarenja prava na vlasništvo kada je u pitanju otuđena imovina Katoličke crkve u BiH".

"Ovdje nije u pitanju Katolička crkva, nego ljudska prava i pravo na vlasništvo. To je stanje u cijeloj BiH, odnosno u oba entiteta. Nažalost, ni predstavnici hrvatskih vlasti ne čine ništa efikasno - ili ne mogu ili ne smiju", rekao je kardinal Puljić.

On je istakao da svaka pravna država treba da se zasniva na pravu i pravdi, te da je zato važno ispraviti nepravdu koja je nastala "oduzimanjem, otimanjem, otuđivanjem ili kojim god drugim činom".

Kardinal Puljić je izrazio očekivanje da će sve što je bilo vlasništvo Katoličke crkve biti vraćeno vlasnicima, pa tako i imovina Družbe klanjateljica krvi Kristove čiji je samostan "Nazaret" nekada bio smješten na lokaciji sadašnje kasarni "Kozara" u Banjaluci.

Odgovarajući na pitanje da li će uskoro biti riješeno pitanje vraćanja oduzete imovine Katoličkoj crkvi u Travniku, o čemu je nedavno razgovarao i sa predstavnicima međunarodne zajednice, on je rekao da "ne samo da ne vraćaju imovinu, nego ignorišu Sud za ljudska prava, počevši od općine, preko kantona, te Federacije".

Govoreći o međureligijskom dijalogu u BiH, on je naglasio da Međureligijski savjet nije "nadtijelo" koje može efikasno nešto da ostvari.

"Iako su dosta učinili, to je premalo u odnosu na zahtjeve života. Treba graditi proces pomirenja, povjerenja i praštanja. Još je u javnosti vrlo otrovan rječnik politike i medija. Nije lako voditi dijalog dok jedni druge ne prihvatimo i poštujemo", istakao je kardinal Puljić.

Odgovarajući na pitanje da li će se usvajanje Prijedloga zakona o prebivalištu u Hrvatskoj negativno odraziti na Hrvate izbjegle iz BiH, on je rekao da su u ovome odgovorni političari obje države i da su dužni da sarađuju, dogovaraju se i traže način da se premoste sva nerazumijevanja.

"Ne mislim se posebno obraćati ni Vladi ni Saboru, ni predsjedniku. Oni su odgovorni nakon mirovnog sporazuma u Dejtonu, te ne mogu dizati ruke od pravednog rješenja ove zemlje, BiH u kojoj ćemo imati jednaka prava... Bilo bi mi drago da u Saboru ne budemo `moneta za potkusurivanje`" u stranačkim prepucavanjima. Boli i vrijeđa", rekao je kardinal Puljić.

Odgovarajući na pitanje da li je u BiH moguće doći do rješenja koje bi zadovoljilo sva tri konstitutivna naroda kada je riječ o uređenju, odnosno političkom ustrojstvu države, kardinal Puljić je rekao da se "sve ljudski može dogovoriti ako se ide od načela jednakih prava".

"Ako se ide za tim da je u pravu uvijek onaj koji je jači, nema zajedničkog dogovora. Takođe, međunarodna zajednica mora odgovorno pristupiti uspostavljanju strukture države s jednakim pravima za sva tri konstitutivna naroda", naglasio je nadbiskup vrhbosanski.

Govoreći o povratku Hrvata u FBiH i RS, on je rekao da za to treba zahvaliti "hrabrim svećenicima i malim donatorima koji su istinski podržali povratak i opstanak".

On je napomenuo da povratnici teško ostvaruju pravo na infrastrukturu - struju, telefon, vodu, put i slično.

(srna)