VILLA NARDELLI Sarajevska arhitektica predstavila projekt obnove poznate vile iz centra Mostara

Villa nardelli
Eminent Atelier

Sarajevski arhitektonski ured, Eminent Atelier objavio je BIM (Building Information Modeling) projekt dizajna za srušenu privatnu stambenu vilu Nardeli u Mostaru.

Objavljena slika prikazuje BIM projekt koji je dizajniran na temelju nekoliko postojećih podataka za zgradu Villu Nardelli koja je srušena krajem 2023. godine.

villa nardelli

BIM projekt dizajn izradila je bosanskohercegovačka dopisnica Svjetske zajednice arhitekata i arhitektica Emina Čamdžić. Unatoč tome što zgrada nema postojećih i dostupnih arhitektonskih crteža, ovaj BIM arhitektonski dizajn od Istaknutog Ateljea dizajniran je prema dostupnim podacima i slikama, kako je vidljivo na slikama.

"BIM modeli omogućuju arhitektima da razumiju tipologije zgrada koje postoje ili su postojale na određenoj lokaciji, integriraju i analiziraju okolišne karakteristike te razumiju faktore energetske učinkovitosti zgrade i lokacije, lako kreiraju i navigiraju zgradom s 3D dizajnom," priopćeno je iz Eminent ateliera.

Govoreći o ovom zelenom BIM projektu, iz Eminent ateliera objašnjavaju: "BIM model pokazuje da zgrada Villa Nardelli ima mnogo integriranih elemenata održivosti kao što su drvena vrata i prozori, mnogo otvora na određenoj strani kuće i krova za dnevnu svjetlost u unutrašnjosti, vanjski elementi za dobru udobnost i vrt s voćem, drugim stablima i zelenim grmljem."

Arhitektivca Emina Čamdžić rekla je za Hercegovina.info kako "projekt nije rađen po nečijoj narudžbi niti je stilska vježba, ali sam imala za cilj da se putem projekta BIM tehnike: sačuva identitet projekta kulturno – povijesnog naslijeđa vile i arhitektonski podaci o objektu koji ne postoje, te tako objekat može biti primjer za način gradnje".

Ipak, u stvarnom životu, do obnove nikada neće doći jer je vila jednstavno srušena.

Nazvana "Villa Nardelli", ova stambena zgrada imala je arhitektonsku i kulturnu vrijednost, iako je zgrada bila u privatnom vlasništvu i stoga je trebala biti obnovljena u skladu sa zakonima koji dopuštaju vlasnicima da obnove ovu zgradu. Zapravo, zgrade koje predstavljaju baštinu i imaju arhitektonsku, kulturnu ili povijesnu vrijednost trebale bi ili su obavezne biti navedene i zaštićene bez obzira na vlasništvo. U međuvremenu, Mostar kao grad suočava se s derutnim zgradama koje su ostavljene da ih vrijeme i klima degradiraju.

Ukratko o povijesti ove zgrade

Zgrada se nalazila u centru grada Mostara,  'Villa Nardelli' izgrađena je 1931. godine kao primjer privatne individualne stambene zgrade. Ova zgrada izgrađena je prema arhitektonskom projektu njemačkog arhitekta Otta Lindera za obitelj Nardelli.

Villa Nardelli

Godine 2013. zgrada je ostavljena prazna i teren oko zgrade je izravnan i pretvoren u parking. Iako sama zgrada ima vrijednost kao predstavnik određenog vremena s dobrim arhitektonskim projektom, ova zgrada nije revitalizirana niti prilagođena, te je ostavljena da propada.

Krajem 2023. godine, zgrada je srušena.

„Veza sa okolnim područjem, veliki voćnjak, povrtnjak i vrt, koji su s vremenom potpuno sakrili zgradu od znatiželjnih pogleda, pokazuje tendencije koje su počele nastajati u vrijeme moderniteta i koje su se temeljile na pretpostavkama o važnosti svježeg zraka, svjetlosti, potrebi za povezivanjem izgrađenog i vanjskog prostora, uvođenju prirode u arhitekturu“ – rekla je Tatjana Mičević-Đurić, profesorica povijesti umjetnosti o zgradi Ville Nardelli.

Villa Nardelli

Što je BIM?

Building Information Modeling (BIM) je digitalni proces za stvaranje i upravljanje podacima o građevinskim objektima, koji omogućava suradnju između arhitekata, inženjera i graditelja kroz cijeli životni ciklus objekta. BIM modeli sadrže detaljne informacije o svakom elementu zgrade, uključujući materijale, dimenzije i troškove, što poboljšava efikasnost i smanjuje mogućnost grešaka. Omogućava simulaciju i analizu dizajna prije izgradnje, pomažući u optimizaciji performansi zgrade i smanjenju troškova. Podržava održivi dizajn kroz analizu energetske učinkovitosti i integraciju obnovljivih resursa. BIM predstavlja revoluciju u planiranju, dizajniranju, izvođenju i održavanju građevinskih projekata, nudeći holistički pristup upravljanju informacijama.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.