VIKEND U MOSTARU Hrvati Bunjevci svojom najvećom manifestacijom obnavljaju običaje i tradiciju

bunjevci,Hrvati,manifestacija

U Mostaru se u subotu 22. i nedjelju 23. srpnja održava manifestacija „Dužijanca“, kojom Hrvati Bunjevci slave završetak žetve i zahvaljuju Bogu za sve darove.

Zahvala se očituje u duhovno-religioznom i kulturno-stvaralačkom djelu. Dužijanca ima i veliko povijesno značenje za nacionalni identitet Hrvata, a različitim sadržajima čuva se tradicija i ljepota običaja Hrvata Bunjevaca. Bunjevački Hrvati će se predstaviti u svojim nošnjama, a pjesmom, plesom i običajima nazočne vratiti u prošlost.

Dužijanca je najveća manifestacija svih Hrvata Bunjevaca koju slave tri dana u nizu na gradskim trgovima i u crkvama te na taj način pokušavaju očuvati običaje, kulturu i tradiciju.

Program organizira Udruga Bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“, u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem u Republici Srbiji, Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata, Hrvatskom državnom samoupravom u R. Mađarskoj, Mostarsko-duvanjskom i Trebinjsko-mrkanskom biskupijom, Gradom Mostarom i Gradom Senjom.

Pokrovitelji „Dužijance u Mostaru“ su Mostarsko-duvanjska i Trebinjsko-mrkanska biskupija, Grad Mostar i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Program

Subota, 22. srpnja 2023.

10 – 18 sati: Blagaj i Buna

– Misa u crkvi Presvetog Trojstva u Blagaju
– Otkrivanje obnovljene spomen ploče bunjevačkih Hrvata iz 1933. na crkvi Presvetog Trojstva u Blagaju
– Posjet vrelu rijeke Bune,
– Posjet mjestu Buna i spomen ploči koja se nalazi na Pastoralnom centru bl. Alojzija Stepinca, koju su postavili bunjevački Hrvati iz Mađarske 2009. godine);
– posjet crkvi Presvetoga Tijela i Krvi Kristove na Buni

19 sati: Biskupijski centar Mostar

Tribina o temi: „Bunjevačke grane hrvatskoga stabla u Hrvatskoj, Srbiji i Mađarskoj“ uz prateće izložbe Hrvata Bunjevaca i Vedar dan Šime Perića

21 sat: Folklorna večer, Mostar

– Na Trgu hrvatskih velikana b. b. (Rondo) ispred Hrvatskoga doma „Herceg Stjepan Kosača“ bit će upriličena folklorna večer „Dužijanca u Mostaru“, nastup folklora, pjevačkih i tamburaških skupina

Nedjelja, 23. srpnja 2023.

– 10 sati: Misu u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve predvodi biskup Petar Palić
– Mimohod od katedrale do Trga hrvatskih velikana b. b. (Rondo), ispred Hrvatskog doma „Herceg Stjepan Kosača“
– Pozdravni govori i predaja kruha gradonačelniku Mostara