VIJEĆE MINISTARA Utvrđen Prijedlog za izgradnju zračne luke u Trebinju

aerodrom trebinje, Trebinje, Vijeće ministara BiH
Tonči Plazibat/CROPIX

Na današnjoj, 48. po redu, sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, između ostalog, utvrđen je Prijedlog za izgradnju aerodroma u Trebinju, koji će, nakon dodatne tehničke dorade, biti upućen Predsjedništvu Bosne i Hercegovine na daljnju proceduru odlučivanja.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanje Memoranduma o razumijevanju i suradnji na realizaciji infrastrukturnog projekta "Izgradnja aerodroma Trebinje“ između ovog tijela i Vlade Republike Srbije.

Predloženim osnovama se utvrđuju osnovni pravci buduće suradnje, s ciljem realizacije projekta "Izgradnja aerodroma Trebinje“, uz poštivanje dobre međunarodne prakse i zakonodavstva dvije države.

Istovremeno, na ovaj način se uspostavlja osnovu za nastup dvije države prema trećim zainteresiranim stranama i dostupnim izvorima za financiranje ove važne investicije, koja će omogućiti veći protok ljudi, roba, kapitala, usluga, a samim tim i ekonomski razvoj.

Ministarstvo komunikacija i transporta i Ured za zakonodavstvo Savjeta ministara BiH tehnički će doraditi Prijedlog osnova prije upućivanja Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru odlučivanja, a za bh. potpisnika je predložen ministar komunikacija i transporta.