Vijeće ministara BiH danas o budžetu i Godišnjem nacionalnom programu

vijece ministara bih

Ukupan budžet institucija BiH utvrdilo je Fiskalno vijeće Globalnim okvirom fiskalne bilanse i politika u iznosu od 966 milijuna KM, u okviru kojeg su projicirana sredstva za otplatu vanjskog duga u iznosu od 826 milijuna KM.

Prema ranijim izjavama ministra financija i trezora Vjekoslava Bevande, ovo je prvi put da od 2011. godine dođe do povećanja okvira budžeta za oko 16 milijuna KM jer je od tada svake godine iznosio 950 milijuna KM.

Potreba za povećanjem budžeta ukazala se nakon usvajanja izmjena Zakona o povećanju plaća policajcima i to zahtijeva dodatna izdvajanja na stavkama plaća, dok će ostali dio iz povećanja budžeta biti utrošen za vraćanje vanjskog duga.

Pred ministrima bi se trebao naći i Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa koji je pripremila Komisija za NATO integracijski proces BiH, a radi se o dokumentu koji je od BiH zatražen na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Sjevernoatlantskog saveza (NATO).

Usvajanje ovog plana u konačnici bi značilo aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO-u na šta BiH čeka već godinama i obuhvata odgovore na set pitanja iz oblasti politike, obrane, resursa i pravnih pitanja.

Ovaj dokument državni ministri trebali su razmatrati i na prvom dijelu sjednice održanom 27. prosinca prošle godine, a treba napomenuti da predstavnici iz Republike Srpske i dalje ponavljaju stav o napretku BiH na putu ka članstvu u NATO koji se veže za stav Srbije o vojnoj neutralnosti.