Vijeće ministara BiH dalo suglasnost za uvođenje covid-potvrda

Granični prijelaz Ivanica
Hercegovina.info

Na današnjoj 45. sjednici Vijeća ministara BiH dalo je suglasnost Ministarstvu civilnih poslova za iskazivanje interesa za priključenje BiH sustavu EU digitalnih Covid-potvrda.

To će omogućiti nastavak procedure uvezivanja ovih potvrda na državnoj razini, a s ciljem jednostavnijeg putovanja.

Potrebna je suglasnost oba entiteta i Distrikta Brčko, ali i Vijeća ministara BiH, što je danas i učinjeno. 

Nositelj tehničkog rješenja bit će Agencija za identifikacije isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), dok bi Ministarstvo civilnih poslova BiH trebalo da nastavi s radom na uspostavljanju sistema certificiranja.

Verifikacija digitalnih covid-potvrda u BiH

Vijeće ministara BiH je prethodno resorno ministarstvo upoznalo s Informacijom o potrebi uspostavljanja tehničkog rješenja za verifikaciju digitalnih covid-potvrda u BiH.

Ministarstvo civilnih poslova BiH organizirat će ministarsku konferenciju u oblasti zdravstva, na kojoj će se razmatrati mogućnosti usuglašavanja tehničkog rješenja i pravnog okvira za verifikaciju digitalnih covid-potvrda u BiH, a cilj je da potvrde budu međunarodno priznate, kako bi se omogućilo građanima iz BiH nesmetano putuju po zemljama Europe i svijeta.

Također, Vijeće ministara BiH je upoznato s Informacijom o realizaciji nabavke cjepiva protiv Covid-19 zaraznog oboljenja i realizaciji donacija kao podrške odgovoru na Covid-19 koje je realiziralo Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Prema Informaciji, u BiH je u razdoblju od 2. ožujka do 7. rujna 2021. godine putem Ministarstva civilnih poslova stiglo 1.859.750 doza cjepiva, uključujući sva tri mehanizma COVAX, EU4Health i donacije, prenosi Avaz.

Pregled donacija

U okviru Zakona о lijekovima i medicinskim sredstvima BiH cjepiva su raspoređena nadležnim zdravstvenim institucijama entiteta i Distrikta Brčko, u omjerima koji su dogovoreni prema mehanizmu nabavke i načinu pakovanja cjepiva pojedinih proizvođača.

Sastavni dio informacije je i pregled donacija lijekova, medicinskih sredstava, zaštitne opreme koja je kao podrška odgovoru na Covid-19 putem Ministarstva civilnih poslova stigla u BiH do rujna 2021. godine.

U Informaciji su sadržani detaljni podaci o 24 pristigle donacije uz navođenje institucija kojima su dodijeljene i datumima raspodjele donirane pomoći, koja uključuje anesteziološke ventilatore, pulsne oksimetre, lijekove, testove i setove za testiranje, zaštitnu opremu, dezinfekcijska sredstva, rashladne uređaje za čuvanje cjepiva.