Vijeće Europe pozvalo bh. vlast da zaustavi zlostavljanja u zatvoru, kažu čak i silovanja

Zatvor rešetke ruke
Ilustracija

Vijeće Europe (VE) pozvalo je u utorak vlasti BiH da poduzmu 'rigorozne mjere' kako bi spriječile policijska zlostavljanje zatočenika navodeći više slučajeva nasilja s nanošenjem tjelesnih ozljeda, prijetnji, pa čak i silovanja, javlja Hina. 

U izvješću Odbora VE za sprječavanje mučenja, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja te kažnjavanja (CPT) koje je objavljeno u utorak navodi se kako je njihovo izaslanstvo informirano o brojnim navodima tjelesnog i psihičkog zlostavljanja zatočenih osoba u zatvorima kojima su ih izložili službenici za provođenje zakona u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH). 

"Ozbiljnost navodnog zlostavljanja kao što je silovanje palicom, lažna egzekucija pištoljem mogla bi, prema mišljenju CPT-a, predstavljati mučenje", stoji u izvješću. Dodaje se kako su se zatvorenici žalili da su ih policijski službenici udarali rukama, drvenim palicama i električnim kabelima.

Između ostalog, predlažu da se uvede sustav audio i i video snimanja policijskih razgovora s osumnjičenicima, kao i jamčenje da su zdravstveni pregledi osumnjičenih za kriminal u policijskom pritvoru temeljiti i povjerljivi. 

Vijeće Europe upozorilo je i kako unutar policije nisu na vrijeme provođene istrage o navodnom policijskom zlostavljanju, dok se istražna tijela ne mogu smatrati nepristranim i neovisnim, dodaje se u izvješću. Odbor VE za sprječavanje mučenja, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja te kažnjavanja kritizirao je i uvjete u zatvorima u Sarajevu i Mostaru gdje su pritvorenici zatočeni u ćelijama i po 23 sata dnevno.

Upozorili su i kako je u tim ustanovama loša zdravstvena zaštita zatočenika.