VIDEO  Uplakani rudari, nakon više od 24 sata, napustili jamu

rudari, zenica

Nakon više od 24 sata rudari su uplakani izašli iz Stare jame u Zenici.

Ogorčeni su zbog situacije u kojoj su se našli.

-Ovo je jad i čemer. Zbog onih što su ubirali pare ovdje, kad god su izbori, ova bijeda mora da ispašta, a mi smo najmanje krivi – kazao je Ramiz Džidić.

Služba Hitna pomoć u pogone zeničkog rudnika dolazila je sedam puta, odvozila je rudare u zeničku bolnicu gdje im je ustanovljena iscrpljenost nakom čega su upućeni na kućnu njegu.

Podsjetimo, ranije je dogovoreno da rudarima Rudnika mrkog ugla Zenica do kraja dana budu isplaćeni topli obroci, a 15. rujna će biti isplaćene i plaće.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je danas da je direktor Elektroprivrede BiH zadužen da u toku dana, a najkasnije sutra izvrši transfer novca u iznosu 7,5 milijuna KM prema RMU Zenica i 6,5 milijuna KM prema RMU Breza, a zatim da se izvrši transfer novca prema Poreznoj upravi FBiH i na taj način deblokiraju jedan i drugi račun.

Dat je rok od 60 dana kompletnoj upravi Elektroprivrede BiH da se uradi plan sanacije ili organizacijskog uređenja RMU Zenica i da takav plan usvoji uprava i nadzorni odbor, a zatim da se potvrdi putem resornog ministarstava.

Na sutrašnjoj sjednici Vlade Federacije BiH, prema njegovim riječima, trebala bi biti razmatrana cjelokupna informacija o stanju u rudnicima, a fokus će biti na posljednjim događanjima u rudnicima Zenica i Breza.

https://www.youtube.com/watch?v=TAfEi2d6lHU#action=share