VIDEO  Nakon veterana, policija se sukobila i s navijačima

Nakon višesatnih nereda pred zgradom Vlade, u kojima je ozlijeđeno 60-ak osoba, od čega 22 policajca, situacija se djelomično smirila. Prosvjednici su gađali i veleposlanstvo SAD-a, koje se nalazi u neposrednoj blizini zgrade Vlade FBiH. Pred kamere lokalne TV stanice, jedan od njih bacio je ploču s natpisom Vlada Federacije BiH. Najuporniji prosvjednici i navečer su se zadržali kod zgrade Vlade.

Gorjeli uredi Vlade

Veterani rata u BiH ispred Vlade FBiH sukobili su se s policijom, koja je upotrijebila i suzavac. Pred zgradom Vlade FBiH danas u podne se okupilo oko 10.000 prosvjednika, koji su prosvjedovali zbog uvođenja cenzusa za dobitnike ratnih priznanja i obitelji poginulih branitelja. Zgradu Vladu Federacije osiguravale su jake snage federalnog MUP-a, koje su podigle željezne ograde. No, bez obzira na te mjere, prosvjednici su uspjeli doći do zgrade i čak zapaliti nekoliko ureda. Čula se i pucnjava, a kasnije je malo dolje došlo i do sukoba u kojima su sudjelovali navijači Sarajeva. Navodno se radilo o obračunu s navijačima Širokog Brijega.

(Foto: Pixsell)

Nakon veterana, sukob s navijačima

Pošto je utakmica završila rezultatom 1:1, nezadovoljni navijači 'Sarajeva' provalili su na teren, a spas su bijegom u svlačionice potražili i nogometaši domaće i gostujuće momčadi koju u glavni grad BiH zbog velikog sigurnosnog rizika nisu pratili navijači 'Širokog'. Navijači 'Sarajeva' su potom počeli lomiti stolce i drugu opremu na stadionu pri čemu su ih zaštitari pokušavali spriječiti, no neuspješno. Policijsko osiguranje je na stadionu 'Koševo' bilo malobrojno jer je najveći broj policajaca osiguravao zgrade federalne vlade gdje su se u tijeku dana sukobili s članovima udruga koje okupljaju razvojačene branitelje i članove njihovih obitelji. Policijsko pojačanje stiglo je tek naknadno i potom se sukobilo s najvičima 'Sarajeva' koji su divljanje nastavili i nakon izlaska sa stadiona. Po dostupnim podatcima, u tim je sukobima ozlijeđeno više navijača, ali i policajaca, no policija je uspjela uspostaviti nadzor nad navijačkom masom.

Neredi u Sarajevu (Foto: Reuters)

Prosvjede su organizirali Savez nosioca najviših ratnih priznanja, Savez ratnih vojnih invalida, Organizacija šehida i poginulih boraca te Savez demobiliziranih boraca. Udruge boraca zahtijevale su da se premijer Vlade BiH Mustafa Mujezinović pojavi do 13 sati te da se obrati prosvjednicima, a kako se to nije dogodilo, prosvjednici su krenuli na zgradu Vlade u Sarajevu.

Nasrnuli su na ogradu, koju je policija postavila oko zgrade te ju pokušali nasilno probiti, što im je i uspjelo na jednom mjestu, no policija je nakon toga oštro reagirala i uspjela prosvjednike udaljiti od zgrade Vlade. Policija je koristila suzavce, kako bi smirila prosvjednike, a čule su se i dvije eksplozije, pretpostavlja se od topovskih udara, koje je bacila policija. Okupljeni građani tvrde da su ozljede prosvjednika nastale od vatrenog oružja. Jedan prosvjednik slomio je prst, držeći se za ogradu.

Ipak, nakon početnog nasilja, situacija se donekle smirila, a prosvjednicima se prvo obratio Izet Ganić, predsjednik Organizacije poginulih boraca i šehida. 'Vodite računa o zaštiti vlastitog dostojanstva, jer nikome od nas nije stalo do uzrokovanja problema', rekao je Ganić okupljenim prosvjednicima.

(Foto: Reuters)

 



(Foto: Dnevnik.hr))