VI STE NA ČEKANJU Još nema zaostataka za proračunske korisnike, Faladžić ih je obećao još u svibnju

Bankomat
Ilustracija

Razlika između akontativne i stvarne plaće proračunskim korisnicima u HNŽ-u još uvijek nije isplaćena, premda je najavljivana uz plaću za travanj, pa potom i plaću za svibanj. 

Plaće za ožujak i travanj u HNŽ-u su isplaćene po veljači, koja ima najmanji broj dana, a i kada su brojni proračunski korisnici bili na bolovanju, te im je na plaći nedostajalo dosta dnevnica, i čekaju više stotina maraka. Ponovilo se isto i u travnju - plaća za veljaču, i opet stvorio zaostatak. Tek je plaća za svibanj 'legla' normalno, međutim Vlada HNŽ-a, tj. Ministarstvo financija još je proračunskim korisnicima 'kratko' zaostatke za mjesece kada plaću nisu bili u stanju isplatiti normalno. 

“Završetak obračuna zaostataka plaća za ožujak 2021. godine očekujemo do kraja idućeg tjedna nakon čega će biti isplaćena razlika plaća za ožujak kao i ugovori koji nisu bili isplaćeni. Nakon završetka aktivnosti iz prethodnog stava planiramo obračunati razliku za travanjske plaće te ponoviti postupak isplate kao i kod plaće za ožujak 2021. godine”, istaknuo je BHT-u 13. svibnja ministar financija u HNŽ-u Adnan Faladžić. Zaostatci plaća ni 21. lipnja nisu isplaćeni, i to ne samo za ožujak, nego i za travanj, a ministar nijednu izjavu nije ispoštovao. Baza proračunskih korisnika konačno je i kompletirana, te nije jasno zbog čega se kasni sa isplatom zaostataka. 

Podsjetimo, Ministarstvo financija HNŽ-a je u jednom danu izgubilo sve svoje korisnike, dovelo u pitanje isplatu plaća, te blokiralo neisplatama zdravstveni i mirovinski sustav. Jasne i transparentne informacije o tome tko je odgovoran za štetu koja ni do danas nije ispravljena, javnost nikad nije dobila.