Veterinari u BiH izdavali fiktivne potvrde za uvoz sumnjivog mesa

meso, meso, BIH, hrana za jelo, zdravlje, meso, Europska unija, otrov, hrana, odmrzavanje, meso, odmrzavanje

Stotine tona mesa upitne higijenske i zdravstvene ispravnosti završilo je na tanjurima građana BiH samo zato što su veterinarski inspektori izdavali fiktivne potvrde o njegovoj ispravnosti. Prema tvrdnjama naših sugovornika iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH i veterinarskih službi, koji su zbog osjetljivosti problematike inzistirali na anonimnosti, fiktivne potvrde o kvaliteti mesa i mesnih prerađevina izdavane su na način da se veterinarska potvrda o zdravstvenoj ispravnosti mesa izdaje naslijepo, a da ga nitko nije ni pogledao.

Roba ulazi bez pregleda

Naš sugovornik tvrdi da takve fiktivne potvrde u 90 posto slučajeva izdaju privatne veterinarske stanice, koje rade za novac, a u korist mesnih industrija u BiH. “Ima primjera gdje fiktivnu potvrdu za meso ili stoku daju na daljinu iz, primjerice, Tuzle i Sarajeva, a roba prelazi granicu u Bihaću ili Metkoviću”, otkriva nam naš sugovornik sugerirajući nam da se ispita problem uvoza ovaca zaraženih virusom bruceloze. I u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove tvrde da su u svojim akcijama nailazili na fiktivne potvrde o zdravstvenoj i higijenskoj ispravnosti stoke, mesa ili mesnih prerađevina, koje su izdavale veterinarske stanice. U akciji suzbijanja nelegalne trgovine stoke i ovcama zaraženim brucelozom čak su 36 prijava podigli protiv veterinarskih stanica. “Broj je zabrinjavajući jer su te veterinarske stanice izdavale uvjerenja o zdravstvenom stanju životinja, a nisu imale dokaz da su životinje pregledane”, ustvrdio je za naš list Ibrahim Tirak, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove. Policija istražuje i neke tvrtke koje su dobile krivotvoreni pečat veterinarskih stanica te su na taj način potvrde, zaparavo, izdavale same sebi bez ikakve kontrole uvezene stoke. Zbog izdavanja lažnih potvrda Vlada Federacije BiH nedavno je bila, radi preventive, primorana mijenjati Zakon o veterinarstvu.

Šverc promijenio zakon

Kvaliteta svakog prehrambenog proizvoda životinjskog podrijetla koji bude izlazio s tvorničkih traka u Federaciji BiH bit će, prema novom zakonu, kontrolirana samo na jednom mjestu, i to u samom proizvodnom objektu. Kako bi se stalo na kraj pošasti izdavanja lažnih veterinarskih rješenja, prema tvrdnjama federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damira Ljubića, donošenjem ovog zakona uvodi se institut službenog veterinara koji će svojim osobnim potpisom na laboratorijski nalaz jamčiti da je proizvod zdravstveno ispravan.

“Više se neće moći obavljati pregledi na daljinu”, istaknuo je ministar Ljubić, “i to da netko zove telefonom i kaže ‘daj papir da je roba ispravna’, od sada to potpisom jamči službeni veterinarski inspektor”. Predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS-a Vladimir Usorac nedavno je izišao s podatkom da je u Bosni i Hercegovini prije nekoliko mjeseci uvezeno sedam tisuća tona svinjskog mesa četvrte klase. “To je otpad koji bi svugdje u svijetu trebao ići na spaljivanje, a kod nas će ga jesti građani BiH. Radi se o prerađevinama niske cijene koje guše domaće prerađivače, koji su skuplji jer su kvalitetniji. Građani, naravno, to ne znaju. Ured za veterinarstvo, Zavod za zaštitu biljaka, Agencija za sigurnost hrane, kao i sve vrste inspekcija moraju bolje raditi svoj posao”, upozorio je Usorac. U Uredu za veterinarstvo Bosne i Hercegovine tvrde da se ovom problematikom bave entiteti. Zamjenik ravnatelja ovog ureda Darko Čobanov tvrdi da su oni prije dvije godine imali podatak da su pojedine veterinarske stanice samostalno tiskale certifikate o ispravnosti proizvoda, umjesto da ih, sukladno zakonu, zaduže kod resornih entitetskih ministarstava.

izvor: Zdenko Jurilj/VLM