Veliki sukob EU i SAD-a oko BiH

Pozivajući se na europske diplomatske izvore, njemačko izdanje lista Vesti navodi da je uoči sastanka izbila žestoka svađa između Amerikanaca i Europljana zbog toga što su Amerikanci dopunili prijedlog „na svoju ruku”. Zbog toga je 10 dana, koji su dati domaćim liderima da, uz asistenciju američkog i europskog tima koji su ostali u BiH, postignu dogovor, u stvari vrijeme za koje će Washington i Bruxelles ponovo pokušati da usuglase svoje stavove, prenosi Srna.

Izvor lista tvrdi da je, prema prvobitnom dogovoru EU i SAD-a, predviđeno ujedinjenje Sarajeva sa Istočnim Sarajevom, da bi cijelim gradom u početku upravljala neka vrsta „lake” administracije, sa tendencijom jače integracije grada, a da bi Mostar bio glavni grad Federacije BiH. Prema tom dogovoru, prijedlog za reformu Ustava trebalo jr biti nešto redukovani „travanjski paket”, koji je predviđao uvođenje institucije predsjednika BiH, dvostruko veći broj zastupnika u parlamentu BiH, dva nova ministarstva u Savjetu ministara i njegovu transformaciju u Vladu.

Sudjelovatelji sastanka potvrdili su listu da je zamjenik američkog državnog sekretara James Steinberg na večeri, uoči sastanka otvorio priču o entitetskom glasanju.

List saznaje da je švedski šef diplomacije Carl Bildt od 19.00 do 21.40 sati, dan pred sastanak u Butmiru, bio na telefonskoj liniji sa Bruxellesom, tražeći izlaz iz situacije koju su zakomplicirali Amerikanci svojim novim prijedlogom.