VELIKI LANCI BRZE HRANE Burger King se otvara u BiH, uskoro bi mogao doći i Pizza Hut

Burger King,pizza hut,Sarajevo,Mostar

Burger King, jedan od najvećih lanaca brze hrane u svijetu, na korak je do otvaranja svog prvog objekta u Bosni i Hercegovini, a sada je poznato i kako će se on nalaziti u Sarajevo City Centru.

Ljubitelji ukusnih burgera, prženih krompirića i osvježavajućih napitaka, napokon će moći uživati u specijalitetima Burger Kinga u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a očekuje se i širenej franšize na ostale gradove pa mu se nadaju i u Mostaru.

Burger King osnovan je 1954. godine, a poznat je i po nadimku "Home of the Whopper", budući da jedino tamo možete dobiti kultni Whopper na žaru. Posluje na više od 18.600 lokacija širom svijeta, a na mapi će sada biti upisana i BiH, piše Klix.

Američki lanac pizzerija Pizza Hut ove godine stiže u Hrvatsku, a u planu je otvaranje tri restorana u Zagrebu i Splitu. Nakon toga, kako prenosi Poslovni dnevnik, postupno će širiti broj lokacija ne samo u Hrvatskoj, već i na susjednim tržištima.

Podijelit će se u dva tima koji će voditi oba brenda, Burger king i Pizza Hut – a krovno poslovanje vodit će njihov vlasnik,  Kraljevi restorani.

Direktor Kraljevih restorana Goran Golubić podsjeća kako se o dolasku poznatog američkog lanca picerija Pizza Hut u Hrvatsku govorilo još prije desetak godina, zatim prije dvije godine, a sad bi se to napokon moglo realizirati.

Firma Kraljevi restorani, u čijem je vlasništvu franšiza Burger King restorana, potpisala je ugovor direktno s vlasnikom Pizza Hut brenda, globalnom kompanijom Yum!Brands.

Kraljevi restorani su u vlasništvu globalne kompanije Global restaurant brands sa sjedištem u Velikoj Britaniji. U Hrvatskoj trenutno postoji pet Burger king restorana, od kojih je većina u Zagrebu, u sklopu trgovačkih centara.

U prošloj godini kompanija je povećala broj zaposlenih sa 27 na 49 kao i prihode sa 2,8 na 4,7 milijuna eura i ostvarila dobit u iznosu 327.000 eura.