FOTO  Velike vrućine idu na ruku vinogradarima u Hercegovini

Vinograd
Hercegovina.info

Za razliku od brojnih drugih poljoprivrednih proizvođača koji zbog velikih suša bilježe značajne gubitke vinogradari u Hercegovini kažu da im ovakve vremenske prilike idu na ruku. Velike vrućine pogoduju vinovoj lozi, a svi oni koji su na vrijeme odradili agrotehničku zaštitu i imaju sustave za navodnjavanje mogu očekivati uspješnu vinogradarsku godinu na području Hercegovine.

Vinograd

"Prema ovim prvim rezultatima s terena iz vinograda, evidentno je da će ova godina biti plodonosnija u odnosu na prethodnu. Neka moja procjena, pogotovo na sortama vranac i žilavka, 10 do 15 posto je veći rod nego prošlogodišnji. Zdravstveno stanje vinove loze je jako dobro. U tijeku je skidanje viška zelene mase i priprema grozdova za sazrijevanje“, kaže za Hercegovina.info Igor Dabić, agronom iz Trebinja.

Vinograd

Vinogradari očekuju također dobre prinose. Ipak, upozoravaju narednih 15 do 20 dana ključni su kada je u pitanju vinogradarstvo.

"Već je grožđe počelo šarati, odnosno bobica je počela mijenjati boju.To znači da su šećeri počeli nakupljati. Sada nema opasnosti od bolesti, jedino botritis, međutim vrijeme odgovara da ne dođe do zaraze. Ovaj mjesec i početaka rujna je ključan da se nakupe šećeri u grozdu, da ne bude velikih i obilnih padalina tako da generalno očekujemo dobru kvalitetu grožđa zahvaljujući sunčanim danima“, ističe Branko Anđelić, agronom u vinogradima „Agrofin“.

Prvu berbu vinogradari očekuju krajem kolovoza. Prvo će ići sorte šardonea, a potom kreću berbe i ostalih sorti.