VELIKE GUŽVE Na Bregani se čeka 6 sati

prelazak granice, granični prijelaz, Hercegovina, cijene, trgovina, poskupljenje, Hrvatska, gužve, granica, avionska bomba, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, granica, carina, gužve, granični prijelazi, Božić, bihamk, granični prijelaz, stanje na cestama, granica
Ilustracija

Iako je vrijeme pandemije i preporuke kriznih stožera većine europskih država su da se izbjegavaju putovanja, već ovog vikenda  iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BiHAMK) očekuju gužve na graničnim prijelazima.

Po upitima u posljednjih nekoliko tjedana, očito je da će veliki broj bh. dijaspore iskoristiti božićne i novogodišnje praznike da dođu u BIH. Već se bilježe duge kolone vozila na graničnim prijelazima, iz Mađarske i Slovenije prema Hrvatskoj.

Pojačan je promet na važnijim cestama i graničnim prijelazima, gdje su zbog aktualnih kontrola moguća višesatna čekanja, osobito sa Slovenijom na ulasku u Hrvatsku (Bregana i Macelj) te Bosnom i Hercegovinom i Srbijom na izlasku iz Hrvatske, izvijestili su iz Hrvatskog auto-kluba.

Na prijelazu Bregana čeka se do 6 sati, izvijestio je HAK.

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski. Smanjena je vidljivost zbog magle mjestimice na cestama u unutrašnjosti. Pojačan je promet na gradskim prometnicama i obilaznicama. Vozačima iz HAK-a savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

- Za one koji imaju bh. putovnicu za ulazak u BiH nije potreban negativan PCR test. Također, državljani Hrvatske, Srbije i Crne Gore, ako ulaze direktno iz svojih država, nisu obavezni imati test. Za sve ostale, ulazak u BiH je moguć samo uz posjedovanje negativnog PCR testa - navodi se.

Državljani BiH za ulazak u Hrvatsku, osim negativnog PCR testa, moraju imati dokument kojim dokazuju razlog putovanja (službeno putovanje, liječenje i slično).

Za ulazak u Crnu Goru neophodan je PCR test ili serološki test, ne stariji od 72 sata.

Srbija od 20. prosinca sve strance obavezuje da, prilikom ulaska u državu, moraju imati PCR negativan test ne stariji od 48 sati.

Državljani BiH bez testa mogu ući u Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

- Preporučujemo svim vozačima da se na vrijeme informiraju o uvjetima putovanja, kao i o stanju na graničnim prijelazima. Pozovite Informativni centar BiHAMK-a na 1282 (opcija 4), a za pozive iz inozemstva +387 33 282 100 (opcija 4) - navode iz BiHAMK-a.