Velika sigurnosna prijetnja 1.500 stranih obavještajaca

dževad galijašević, terorizam, strani obavještajci, dževad galijašević, Mario Vrankić, Dobar loš zao emisija

Galijašević je objasnio da u BiH djeluje jedan obavještajni aparat sastavljen od tri prividno sukobljena islamska centra, a zapravo su u obavještajnoj sinergiji.
"Između njih uopće nema antagonizma. Naprotiv, oni razmjenjuju podatke, a neki od njih ponekad surađuju i sa SAD. To je aparat od oko 1.500 ljudi koji su prava sigurnosna prijetnja BiH. Oni pokazuju spremnost da utiču na društvene procese i da se pripreme za eventualni sukob u BiH. Ako pogledate analizu Ureda UN u Sarajevu, vidjet ćete da se prognozira novi etnički sukob u BiH, koji neće imate ratne razmjere, ali će svakako biti brutalan", upozorio je Galijašević.
Prema njegovim riječima, BiH je poprište velikih obavještajnih operacija, koje izvode mnoge zemlje, posebno zemlje islamskog svijeta, a neke od njih su i saveznici SAD.
"Tu je riječ ne samo o direktnom angažmanu američkih obavještajnih službi NSA i CIA, već i o suportu koje im na terenu pružaju hrvatske obavještajne službe", rekao je Galijašević.
U BiH, kaže on, postoji ono što je trenutno najznačajnije, a to je obavještajno-sigurnosni aparat koji dolazi iz islamskih zemalja, odnosno odvojeni obavještajni aparat iza koga stoji Islamska Republika Iran koja na terenu u BiH ima oko 700 obavještajaca.
Prema njegovim riječima, taj obavještajni aparat svakodnevno djeluju kroz razne institucije - kroz naučno-istraživački institut "Ibn Sina", televizije Sahar i Behar, te kroz nevladine organizacije kao što je iranska "Birc" u Goraždu...
"Naravno, pored Irana, u BiH snažno djeluje i takozvani arapski obavještajni sistem na čijem je čelu Saudijska Arabija, kojoj pomoć i suport pružaju Katar, Emirati, Egipat, Kuvajt...
Naše službe, za sada, već imaju evidentirano između 300 i 400 obavještajaca iz ovih zemalja koji djeluju u BiH. Saudijska Arabija i njoj bliske zemlje djeluju preko džamije Kralja Fahda u Sarajevu i to isključivo posredstvom militantnog radikalno-islamističkog pokreta vehabija", istakao je Galijašević.
Također, dodaje on, tu je i Turska sa svojim obavještajnim aparatom, koji djeluje preko vladinih institucija i veleposlanstva, ali i preko fondacije "Insan Hak Hurijet", koja u Zenici okuplja "Akos", u Bihaću "Solidarnost", Tuzli "Servis za kreativna rješenja"....
Komentirajući pisanje lista "Indipendent" da se operativni centri američkih obavještajnih službi nalaze u veleposlanstvima SAD u gradovima Europe i centralne Azije, među kojima su Sarajevo, Zagreb i Priština, Galijašević kaže da SAD sigurno kontroliraju militantne grupe u BiH, od kojih su neke čak stvorene pod njihovim nadzorom i ingerencijom.
"Oni pokušavaju te rizične grupe, poput vehabijskog pokreta, ostataka mudžahedina i aktivne islamske omladine, usmjeriti u pravcu realizacije vlastitih interesa u arapskom svijetu", naveo je Galijašević.
S druge strane, kaže Galijašević, SAD svakako prisluškuju obavještajno-sigurnosne službe u BiH i na taj način prate njihov rad.
"Istovremeno, oni prisluškuju, prate i nadziru dužnosnike i medije i prave ono što je najbitnije - kvalitetne analize o procesima koji se ovdje dešavaju u svim društvenim sferama", istaknuo je Galijašević.
On je dodao da javnost zna da SAD prisluškuju, osmatraju i prikupljaju podatke iz svih zemalja svijeta, ali ono što je značajno jeste da prikupljanje podataka u Njemačkoj nije istog značaja kao prikupljanje podataka u BiH.
"Ovdje nema razloga za takozvanu ekonomsku špijunažu, ali ima razloga za neka druga sigurnosna praćenja, nadziranja, posebne nadzore i kontrole političkih procesa, javnih osoba i medija", objasnio je Galijašević.
Govoreći o obavještajnom aparatu EU, Galijašević ističe da EU djeluje preko par nevladinih organizacija. Ona nema svoj klasični obavještajni aparat, mada je u BiH u dobrim kapacitetima prisutna i njemačka i austrijska obavještajna služba, ali je to beznačajno u odnosu na snagu obavještajnog aparata SAD i islamskog faktora.

Srna