"Većina Dodikovih pulena je ugasila TV": Bakir Hadžiomerović prešao na RTRS!

Milorad Dodik
Ovaj put samo ćirilicom i na Srpskom. Što je sigurno, sigurno je.

A, zakasnio sam samo 7 minuta.

Palim TV, svježe istuširan i čekam svoj omiljeni propagandno-mazohistički šou "Presing u 60 minuta". Ovako od milja zovem sljubljeno onanisanje dvije "udarne" političke emisije na RTRS-u i Federalnoj televiziji. Gledam i ne vjerujem.

Znam za onu - ko se bije taj se voli, ali da se ovoliko ljube, to nisam znao. Prvo gledam Bakira Hadžiomerovića, urednika emisije "60 minuta" na Federalnoj televiziji, skoro pola sata. Kompilacija, presjek, šta li je? Sve lijepo isecirano i nazvano: Građevinska mafija Srpske, podvornička pravoslavna oligarhija na čelu sa vladikom Grigorijem, Dodikovi dupeuvlakači svih provinijencija... Jedna dobro odmjerena kompilacija. Pogledam u tv, vidim budalasti logo RTRS-a, ali ispod i stari logo Federalne televizije. Saberem se i vidim da je po srijedi "presingovanje" na RTRS-u. Nema greške, Bakir je prešao na istu. Koji je ovo vrag?

Razmišljam, dobio je onomad nagradu od strane Željka Kopanje, vlasnika "Nezavisnih novina" i još koječega za najnaj-super novinara. Žiri "Nezavisnih" je tom prigodom posebno naglasio: "Kao novinar i urednik, Hadžiomerović je u svojim emisijama istraživao tamniju stranu bh. društva, kriminal i korupciju u državnim institucijama i beskompromisno ulazio u borbu protiv njih".

Tada ni Bakir nije ostao dužan u izljevima kurtoazije:

"Osnovno je to da je Dodik bolja opcija za BiH i za RS od SDS-a. To mi zaista daje nadu".

Pored toga, zbila su se još poneka manja čuda - Mile je kupio Vanju Furtulu, Srđan Dragojević je u srpskim socijalistima, Ćosića kandidirali za Nobela. Računam, sve je moguće.

Za svaki slučaj, drhtavom rukom prebacujem na FTV, kad ono tamo, ne lezi vraže, opet Bakir. Ovaj put priča nešto o zločinima u dolini Rame.

Vrag je baš, baš odnio šalu. Znam da je Bakir sveprisutan, ali u dvije emisije uživo, neće da bude. Trčim u spavaću sobu i palim starog katodnog guzonju. RTRS ću na guzonju, a Federalnu na LCD. Pa ko ga šiša. Šizofrenija, ako bude, nisam prvi, a ni posljednji.

Lagano mi se bistri. Valjda.

RTRS je pozvao Dragana Jerinića, donedavno jednog od lidera Udruženja "BH novinari", a odnedavno prvog čovjeka Nezavisnog udruženja novinara Republike Srpske, urednika portala "Poskok" Tvrtka Milovića, generalnog direktora RTRS-a Dragana Davidovića, te bivšeg novinara, a sadašnjeg sudiju Branka Perića da bistre "60 minuta". Kako ih je mrzilo da se ozbiljnije bave istom emisijom iskoristili su primjere istraživačkog novinarstva emisije "60 minuta", u borbi protiv nje same. O, kako genijalno. Tako je publika na RTRS-u, bar ona koja ne gleda Federalnu televiziju, mogla da vidi šta svijet misli o Dodiku & co.

Što bi rekao Bobi Robson, kakav sjajan pogodak, šteta samo što je auto-gol!

A da podebljaju autogol, Davidović, Jerinić i Milović su objasnili kako Federalna televizija ne poštuje pravilo druge strane!? Naravno, u realnosti nije bilo nikoga sa te famozne "druge strane" da kaže bilo šta protiv ovih ludosti. Doduše, voditellica je istakla kako su pozvali nekoga (Besima Spahića), ali se on uplašio, pa nije došao. Ispade da je Besim jedini čovjek sa "druge strane".

Sve vrijeme ovih nebuloza, u pozadini se ukazivala Hadžiomerovićeva slika i "matrix" animacija pogrdnih imena za Milorada Dodika. Ovaj put samo ćirilicom i na Srpskom. Što je sigurno, sigurno je. Da ne bude, kao prije neki dan, kad ih je Google prevodilac pošteno zajebao, a sve nas do suza nasmijao.

Sve u svemu, zaključak "Presinga" sa mini filmom, "RTRS-ovih 15 minuta sa osvrtom na 60 minuta" Bakira Hadžiomerovića bio je da je isti reinkarnacija sotone samog, koji želi da pošezdesetminuti cijelu Bosnu i Hercegovinu, pa i Republiku Srpsku. Prosječno inteligentnom SNSD kadroviku, ostalo je jedino da ugasi TV. Da se ne zbuni.

A za to vrijeme...

Za to vrijeme, Bakir je imao klasičnu emisiju, red lovaca na Valteromrsce, red potrage za novim ustašama, odbrana lika i djela Tihomira Purde, i na kraju film.

Film je, opet, ingeniozna montaža Slobodana Vaskovića - spoj egipatske Revolucije i naracije, gdje su Mubarak i Kairo zamijenjeni Banjalukom i Dodikom. Radni naslov je bio, meni se čini, "Banjalukajednomsutra", tralalala, ili tako nešto.

I dok smo na RTRS-u imali retrospektivnu kompilaciju priloga u cilju demistifikacije, koja je propala, na Federalnoj su gledatelji mogli da uživaju u retroaktivnoj dokumentarističkoj fantastici, sa elementima Kamijevog apsurda. Svijetu nepoznata filmska forma, koja je promašila metu. A, evo i zašto.

Većina zaljubljenika u lik i djelo Bakirovo, gledala je RTRS, mantrajući kako sve Bakir dobro veli, a većina Dodikovih pulena je ugasila TV, da se ne bi zajebali sutra u referiranju. A i piplmetar u prijemniku je đavolja naprava.
Tako je živuća, na daljinskom brza, ili sa dva TV-a opremljena, populacija, mogla sinoć da vidi do zla Boga lud šou "Presing u 60 minuta".

Čuli smo tako da Federalna televizija podržava jednu partiju, jednog čovjeka, da fabrikuje činjenice, sotonizira neistomišljenike, brutalno se obračunava sa medijskim protivnicima. Imali smo jedinstvenu prigodu pogledati na RTRS-u kako Bakir u svojih "60 minuta", preko ove televizije opslužuje SDP. Ni jednim tikom, nelagodom, nervozom nismo mogli primjetiti da se emisija daje na RTRS koja na navedeni način servisira SNSD te se na isti način ophodi prema neistomišljenicima i medijskim protivnicima.

Naravno, ovu žalosnu istinu niko nije konstatirao, jer je riječ o "neovisnim" i "nepristrasnim" medijima. Blago nama sa njima.

Plebs je zbunjeno gledao ovaj performans, pitajući se ko tu koga...?

Voditeljicaje na kraju "inteligentno" poentirala kako je bez svake sumnje riječ o medijskom ratu i medijskom mraku za koji su kao i uvjek krivci oni "drugi".

Dragan Bursać
6yka.com