VEĆE MIROVINE TEK U SVIBNJU? Evo što kažu iz Federalnog zavoda za mirovinsko osiguranje

umirovljenik umirovljenici
Unsplash

Gotovo sigurne najave nadležnih instanci u FBiH koje su se iznosile u prethodnom razdoblju o uvećanju umirovljeničkih primanja početkom ove godine, a po osnovi tzv. akontativnog modela redovnog usklađivanja mirovina, istopile su se usvajanjem odluke o privremenom financiranju.

Veće mirovine u svibnju?

Tako je za sada sve izvjesnije, zbog činjenice da ni prijedlog proračuna za ovu godinu nije utvrđen, da će uvećanje mirovina uslijediti tek u svibnju.

U Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje navode kako je upravo izvjesno očekivati donošenje odluke o redovnom usklađivanju mirovina 15. travnja, a u postotku koji će biti rezultat rasta BDP-a i indeksa potrošačkih cijena. Te podatke objavljuje Federalni zavod za statistiku, a, prema dosadašnjim pokazateljima, mirovine bi trebale biti uvećane za šest posto, piše Avaz.

''Ako bi proračun bio uskoro usvojen, onda bi, jasno, Vlada FBiH imala mogućnost donijeti odluku o akontativnom usklađivanju, što je, zapravo, unaprijed isplata po osnovi redovnog usklađivanja. Međutim, kako stvari trenutno stoje, akontativno usklađivanje ili model nije izvjestan'', rekao je Tomislav Kvesić, glasnogovornik Zavoda PIO/MIO.

Traže sastanak

Svjesni su toga i u savezima udruženja penzionera/umirovljenika FBiH, koji su skupa, još 21. prosinca, zatražili hitan sastanak s federalnim premijerom Nerminom Nikšićem i njegovim suradnicima te direktorom Zavoda.

''Do sada nismo dobili odgovor, a mišljenja smo da je premijer morao naći vremena za nas i probleme koji tište našu populaciju. Bez obzira na to što trenutno sve stoji sumnjivo po pitanju usvajanja proračuna, donekle sam optimističan da će se, ipak, to dogoditi. Jer, ako se proračun skoro ne usvoji, iskreno, ne znam kako ćemo to moći prihvatiti'', kazao je Ivo Kožul, predsjednik Saveza umirovljenika FBiH.

Izvanredno usklađivanje

''U ovom razdoblju iza nas mi smo debelo oštećeni, tako da naši umirovljenici ne mogu zadovoljiti potrebe potrošačke korpe više od jedne petine. Dakle, pet puta slabije živimo od onoga što bi bilo normalno. Stoga, uz redovno usklađivanje mirovina, neophodno je izvršiti i izvanredno. Od toga nećemo odustati'', dodao je Kožul.