VEĆA KRIZA OD VELIKE FINANCIJSKE KRIZE Rekordan rast cijena u zadnjih deset godina

Bosna i Hercegovina, inflacija, rast cijena

Agencija za statistiku (BHAS) danas je objavila službene podatke za kretanje prosječnih cijena za siječanj. Sama objava u odnosu na ranije kasni tjedan dana, što ukazuje na sve veće divljanje cijena i zanimanje javnosti za novim objavama. Službeno, inflacija u siječnju iznosi 7 posto što je rekordan rast cijena u desetegodišnjem razdoblju. Posljednji put cijene su slično ili više rasle 2008. godine, kada je zabilježene velika financijska kriza, piše ekonomski stručnjak za Hercegovina.info.
 
Inače, treba razlučiti nekolicinu pojmova kada se promatraju potrošačke cijene. Pojmovi poput indeksa potrošačkih cijena ili CPI, prosječne potrošačke košarice, inflacije/deflacije determiniraju raspoloživi dohodak stanovništva stoga je veoma bitno diferencirati osnovne pojmove jer nebrojno puta u javnosti se pogrešno prezentiraju isti statistički podaci. Shodno definiciji BHAS-a, indeks potrošačkih cijena predstavlja mjeru promjena cijena proizvoda i usluga koje kućanstva kupuju radi zadovoljenja svojih osobnih potreba na ekonomskom teritoriju. 

U indeksu su obuhvaćeni najvažniji proizvodi i usluge koje kupuje stanovništvo radi finalne potrošnje. Ponderi koji se primjenjuju za izračun indeksa potrošačkih cijena su koeficijenti koji odražavaju relativnu važnost odabranih proizvoda i usluga u ukupnoj potrošnji kućanstava na domaćem teritoriju. Najveći ponder odnosno udjel u CPI-u imaju cijene hrane i pića, gotovo jedna trećina ukupne potrošnje kućanstva otpada na ovu kategoriju, zatim slijede režijski troškovi (struja i komunlije) sa 15 posto, dok na prijevoz otpada 13,8 posto. U dijelu prijevoza najviše udjel ima nafta čije cijene posebice divljaju u posljednjim danima. Preostalih 40 posto CPI-a otpada na ostale kategorije. 

Kretanje cijena svih odjeljaka u odnosu na baznu 2015. godinu su prikazana ispod. Vidljivo je da su tek cijene alkoholnih pića i duhana značanjno porasle u sedmogodišnjem razdoblju (32,2 posto) slijedom kontinuiranog povećanja trošarina kao dio sporazume o pristupanju EU. Cijene gotovo svih odjeljak su blago rasle sedam godina, prema BHAS-u. Znakovito je kako je nafta na svjetskom tržištu iznosila 85 dolara po barelu na početku 2021., a imamo rekordne cijene goriva, dok je u 2008. bila ista iznosila 134 dolara dok su cijene na domaćem tržištu bile bitno niže.Na drugoj strani cijene odjeće i obuće su ovom razdolju pale za polovicu, što znači da odjeću i obuću danas upola plaćamo u odnosu na baznu 2015. godinu.

 Bosna i Hercegovina,inflacija,rast cijena

Ova stavka iako sa svojim udjelom ne učestvuje značajno u indeksu, ipak zbog svog značajnog deflatornog djelovanja bitno djeluje na prosječne potrošačke cijene. Imajući u vidu da su prosječne cijene u cijeloj 2021. godini bilježile inflaciju od 2,0% u odnosu na 2020. godinu, prema BHAS-u, dovodi se do zaključka da još veća inflacija umanjena cijenama odjeće i obuće. Ukoliko bi iste cijene stagnirale, znači bile iste na godišnjoj razini, samim time bi inflacija iznosila 2,5%, što je veome bitna razlika u odnosu na službenu zabilježenu inflaciju od 2,0%.

Naime, indeks potrošačkih cijena se koristi i za usklađivanje plaća i zarada sukladno kolektivnim ugovorima, te mirovina i socijalnih davanja. Stoga umirovljenici i radnici koji su zaštićeni kolektivnim ugovorima sada znaju kako im cijene odjeće i obuće već dugi niz godina umanjuju njihov ionako katastrofalan standard.

Bosna i Hercegovina,inflacija,rast cijena

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.