Važne zdravstvene preporuke za sve umirovljenike uoči početka uručivanja mirovina

Važne zdravstvene preporuke za sve umirovljenike uoči početka uručivanja mirovina
Facebook

Krizni stožer za praćenje novog koronavirusa Zeničko-dobojske županije, na osnovu preporuka Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), pozivao je sugrađane, umirovljenike, koji će početku idućeg tjedna na svojim vratima očekivati poštare sa mirovinama, ali i one koji eventualno budu u prilici da svoju mirovinu preuzmu u bankama, da se adekvatno pripreme i osiguraju, brinu za svoje, ali i zdravlje drugih.

"Neophodno je da na vrijeme sebi osigurate, pripremite i uz sebe imate masku, te obavezno i svoju kemijsku olovku, da bi ste izbjegli kontakt i svaki mogući kanal za eventualno prenošenje virusa. Prije kontakta sa poštarom, obavezno operite ruke, ali ih obavezno operite i nakon kontakta sa poštarom",  navode iz ovog kriznog stožera.

Još jednom naglašavaju da je upravo populacija i dob osoba koje primaju mirovina najrizičnija, uz kronične bolesnike, da zaraza virusom za koji još ne postoji vakcina i lijek, donese teške, nerijetko i fatalne posljedice.

"Ukoliko budete u prilici da sami idete po mirovinu u banke ili pošte, neophodno je da držite fizičku udaljenost između vas i drugih osoba, kako u naseljenom mjestu, tako i ispred i u banci, pošti ili drugom servisu, te se također pridržavate uputa o vlastitoj olovci, te nakon povratka kući, obavezno operete ruke. Nadležni iz poštanskih servisa već su obavješteni o mjerama koje su oni dužni primjeniti, ali dodatni oprez je preporučljiv iz razumljivih razloga. I pored toga, najbolje je da nakon kontakta i primanja novca, operete ruke, a kovertu bacite - dodaje se u priopćenju

Bitno je također znati da vaš poštar u ovim danima dolazi u kontakt ne samo sa vama i vašim susjedima, nego i sa značajnim brojem od nekoliko tisuća osoba koje su u izolaciji ili samoizolaciji zbog boravka u rizičnim područjima, inostranstvu ili žarištima virusa. Koliko god se pridržavali mjera zaštite i samozaštite, postoji mogućnost da dođu u kontakt s virusom, prenose ga dalje, pa je zato neophodno i poželjno da i svako od vas primjeni maksimalne mjere zaštite.

"Krizni stožer i INZ vas pozivaju da zaštitite sebe, ali i druge, primjenjujući maksimalne mjere zaštite i da izbjegavate bilo kakve bliske kontakte. Veoma bitno je naglasiti da značajna većina nositelja virusa ne pokazuje nikakve znakove - simptome, te da kontakt sa takvim osobama u uvjerenju da je vaše okruženje zdravo i nezaraženo vama može uveliko zakomplicirati i otežati život i zdravlje. Želimo vam da ovaj i svaki naredni krug raspodjele mirovina, ali i susreti sa osobama koje imaju značajan krug kontakata prođu u poštovanju mjera samozaštite i zaštite, te bez ikakvih zdravstvenih posljedica po vas - navode iz Kriznog stožera za praćenje novog koronavirusa ZDŽ.