VATROGASCI U ŠTRAJKU Plaću nisu dobili šest mjeseci, a općina ih moli za razumijevanje

Vatrogasci Bileća
Hercegovina.info

Pripadnici Teritorijalne Vatrogasne jedinice iz Bileće, danas u 12:00 sati okupili su se ispred zgrade Općine Bileća i stupili u štrajk upozorenja. Kako navode vatrogasci, općina ne poštuje posebni kolektivni ugovor potpisan s Vladom Republike Srpske prema kojem su sve lokalne zajednice u RS dužne da povećaju plaće vatrogascima-spašavateljima.

Dragan Vučinić, pripadnik VJ Bileća, kaže da su imali sastanak s načelnikom općine Bileća Veselinom Vujovićem na kojem je on predložio da ugovor bude potpisan sa 16 bilećkih vatrogasaca, dok bi njih desetak ostalo s istim prihodima.

Vatrogasci Bileća

"Ne pristajemo na takve uvjete zato što se ne želimo dijeliti, već želimo jednake uvjete, odnosno veće plaće za sve zaposlene vatrogasce u Bileći", kaže Vučinić za Hercegovina.info, pa dodaje:

"Izmijenjeni posebni kolektivni ugovor donosi nam to da se vatrogasac- spašavatelj svrstava u četvrtu platnu grupu, automatski naša osnovna plaća se povećava za nekih 200 KM. Značajno bi nam se poboljšao taj materijalni položaj. Ustvari mi tražimo samo ono što je zakonska regulativa i ništa drugo.

Vatrogasci Bileća

Vatrogascima iz Bileće, zajedno sa svim proračunskim korisnicima u toj općini duguju se plaće već šest mjeseci, a nitko ništa ne poduzima da pomogne toj lokalnoj zajednici zbog čega su također ogorčeni.

"Mi smo zaboravljeni i od općine i države. Za pola godine dobili smo dvije minimalne plaće, a naša obitelj treba šest mjeseci živjeti od toga, što je nemoguće. Došli smo na rub egzistencije“, ističe Simo Dragić, pripadnik VJ iz Bileće.

Vatrogasci Bileća

Na drugoj strani, predstavnici općine Bileće od vatrogasaca traže razumijevanje zbog teške financijske situacije u toj lokalnoj zajednici, nastale zbog naslijeđenih dugova od prethodne vlasti.

"Ono što mi kao općina tražimo je razumijevanje, da shvate da smo u vrlo teškoj financijskoj situaciji. Mi smo spremni potpisati s njima ugovor, samo molimo za strpljenje dok se trenutna financijska situacija ne popravi“, naglašava Nikola Bajović, zamjenik načelnika općine Bileća.

Vatrogasci Bileća

Vatrogasci u Bileći za ponedjeljak su najavili stupanje u generalni štrajk, a izlazit će na teren samo u slučaju intervencija u kojima su ugroženi ljudski životi i materijalna dobra.