VATROGASCI PODNIJELI KAZNENE PRIJAVE Općina u BiH ukinula vatrogasnu jedinicu, djelatnici dolaze na posao, ali ne izlaze na teren bez naloga

Vlasenica

Nakon što je Skupština općine Vlasenica donijela odluku da se ukine Vatrogasna jedinica u ovoj općini, pet vatrogasaca je podnijelo kaznene prijave protiv načelnika Miroslava Kraljevića. U međuvremenu je Kraljević postigao dogovor s kolegom iz susjednih Milića da oni interveniraju i u Vlasenici iako je njihov broj ispod zakonskog minimuma. Vlasenički (bivši) vatrogasci dolaze na posao, ali ne izlaze na intervencije. Iz resornog ministarstva još bez reakcije.

“Čovjek i ne živi ovdje nego u Banjoj Luci. Ali zato određuje tko živi, a tko umire u Vlasenici”. Tako načelnika Miroslava Mića Kraljevića vidi vatrogasac Siniša Purtić, vođa smjene u bivšoj Teritorijalnoj Vatrogasno-spasilačkoj jedinici Vlasenica i potez lokalnih vlasti ocjenjuje kao očiglednu samovolju čovjeka koji samouvjereno gazduje ovom nerazvijenom općinom.

“U ponoć 13. siječnja je službeno prestala s radom TVSJ. Zvali smo načelnika Uprave za inspekcijske poslove i pitali ga što dalje. Rekao nam je da je naš radno-pravni status ugrožen. Da smo vatrogasci-spasioci, ali da izlazaka na intervencije nema bez ovjerenih putnih naloga za vatrogasna vozila, jer bismo bili u prekršaju. Obavijestili smo javnost, obavijestili načelnika. No, oni ne žele potpisati naloge. Saznali smo da je načelnik općine Milići prihvatio da će vatrogasci iz Milića u ovom međuprostoru obavljati intervencije”, rekao nam je Purtić čiju je jedinicu, poput Brane iz pjesme, Mićo Kraljević gumicom izbrisao.

Zašto su precrtani vlasenički vatrogasci?

Prema riječima Purtića jedini razlog za ukidanje vatrogasne jedinice u ovoj općini je novi kolektivni ugovor koji je potpisan u veljači prošle godine između Ministarstva uprave i lokalne samouprave i Sindikata uprave RS.

To, kao razlog navode i u odluci SO Vlasenica od 16. prosinca 2022.

Vlasenica

Samo smo tražili stečena prava. Indirektni krivac za sve ovo što nam se događa je ministrica za upravu i lokalnu samoupravu i predsjednik Sindikata uprave i lokalne samouprave - ministrica Senka Juić i Božo Marić. Jer mi smo tražili samo ona prava koja su potpisana posebnim kolektivnim ugovorom (PKU). Tražili smo inspekcijski nadzor, došla upravna inspektorica, naložila da potpiše PKU, nije ga potpisao. Ponovo došla da provjeri mere koje su naložene rješenjem, nije pristao, žena napisala prekršajni nalog, mislim da je platio neku kaznu. I zamislite nonsens, na sudu ga brani predsjednik općinskog sindikata Slaviša Paunić. Čak je branio odluku koja je na zahtjev načelnika donesena u lokalnom parlamentu o ukidanju Vatrogasne jedinice. Rekao je da je on kao predsjednik sindikata kod načelnika općine inzistirao da se ne potpiše PKU po kojem vatrogasci prelaze iz trećeg u četvrti platni razred”, kaže Purtić.

A plaće vatrogasaca, po tom novom kolektivnom ugovoru, su tek nešto iznad minimalca za koji premijer Višković tvrdi da će biti najveći u regiji.

“Naša prosječna neto plaća za 12 ljudi sa starješinom je 750-780 maraka bez toplog obroka. To je smiješno. Ali, u svemu ovome nismo mi bitni nego su bitni građani. Čini mi se da tog čovjeka (načelnika Kraljevića prim. aut) građani ne zanimaju, zanimaju ga poslušnici. Raširio se kao epidemija. Ima svoju tvrtku - bavi se aluminijskom stolarijom. Na novoj policijskoj stanici je njegova stolarija. Sam sebi raspiše tender, tvrtka se naravno ne vodi na njemu, ali postavlja prozore i na općini”, kaže Purtić.

Nije ukidanje, već reorganizacija

Što kaže načelnik općine Vlasenica Miroslav Kraljević nismo uspjeli saznati. Nakon što smo danima bezuspješno zvali njegov kabinet, dobili smo glasnogovornika općine Ljiljanu Savinović. Ona je rekla da su zbog objektivnih razloga u kabinetu nedostupni, da stvari nisu onakve kakve su u javnosti predstavljene i da vatrogasna jedinica nije ukinuta nego će biti reorganizirana. Uputila nas je da na njen e-mail pošaljemo pitanja i da će nam dostaviti odgovore, ali oni do ovog trenutka nisu stigli.

Kakva je atmosfera u Vlasenici pokušali smo saznati od kolega u lokalnom radiju. Budući da na stranici Radio Vlasenica nema informacija, pitali smo prate li skupštinu i je li bilo reakcija građana na ukidanje Vatrogasne jedinice.

“Nama se nitko nije obraćao, nisu građani komentirali, a izvještaj imamo. Nemojte tražiti na Radio Vlasenica, naša stranica je Info-portal Vlasenica 24. Tamo ćete naći i izvještaj s 12. sjednice SO Vlasenica”, rekao nam je ljubazan glas koji nas je i uputio na glasnogovornika.

I, zaista, na spomenutoj stranici smo našli izvještaj u kojemu stoji da je “na sjednici usvojen prijedlog načelnika Miroslava Kraljevića o reorganizaciji Teritorijalne vatrogasne jedinice u Dobrovoljno vatrogasno-spasilačku jedinicu sposobnu za gašenje požara".

Izvještaj Radio Vlasenice demantira odluka objavljena u Službenom glasniku o ukidanju TVJ Vlasenica.

Kad se Marko i Kraljević dogovore

Da je sve improvizacija pokazuju i potezi načelnika Kraljevića. Pošto je, zbog troškova, odlučio ugasiti Vatrogasnu jedinicu u svojoj, pomoć je potražio u susjednoj općini Milići. Njima, naime, nije skupo financirati vatrogasnu jedinicu iako im je proračun za trećinu manji. Vlasenica je u 2022. raspolagala s gotovo 11 milijuna maraka dok je proračun Milića u prošloj godini iznosio 6,8 milijuna. Doduše, Milići imaju kojeg vatrogasca manje, točnije, 11 sa starješinom, što je ispod zakonskog minimuma koji predviđa da ih mora biti najmanje 12.

No, ta okolnost nije smetala načelniku općine Milići da se s Kraljevićem dogovori da vatrogasci iz ove općine pokrivaju ovaj “vakuum prostor” do okončanja registracije dobrovoljnog vatrogasnog društva u Vlasenici.

Za razliku od Kraljevića, Marko Savić, načelnik općine Milići je ekspeditivno odgovorio na pitanja koja smo poslali.

Tvrdi da će u ovoj godini zaposliti još jednog vatrogasca i otkloniti zakonske nedostatke.

“Radi se o pisanom sporazumu koji je motiviran željom da se u cilju zaštite građana općine Vlasenica pomogne u jednoj vrsti vakuuma u kojem se našla općina Vlasenica. Na molbu načelnika općine Vlasenica prihvatio sam da izađemo u susret našoj susjednoj općini. Oni su započeli proces registracije dobrovoljnog vatrogasnog društva i do završetka postupka registracije naša vatrogasna jedinica reagirat će na eventualni problem koji se dogodi u općini Vlasenica, a to bi činila i da nije sporazuma. 

Kao što sam i naveo, ne postoji precizan rok jer je isti nemoguće definirati ali po uvjeravanju načelnika općine Vlasenica, proces registracije dobrovoljnog vatrogasnog društva brzo će se završiti, jer je isti već pokrenut tako da je ovo privremena mjera. Sporazum također predviđa da ako do intervencije u tom periodu dođe, troškove ćemo fakturirati općini Vlasenica. Istina u ovom trenutku našu vatrogasnu jedinicu čini deset vatrogasaca i starješina, a istu ćemo u tijeku ove godine popuniti s još dva vatrogasca. Praksa je pokazala da na ovaj broj stanovnika navedena jedinica može ispuniti svaki zadatak . Napomenut ću da su ove dvije općine relativno blizu, čak su do 31.03.1992. godine bili jedna općina. S brojem stanovnika koji u obje živi i prostorom koji obuhvaća te vjerojatnoćom pojave požara u ovom području i brojem intervencija, mišljenja sam da u vremenski ograničenom roku jedinica može odgovoriti zadatku”, tvrdi načelnik Milića.

S druge strane, vatrogasci iz Milića, nisu bili toliko optimistični . Na pitanje što misle o tome što će pokrivati teritorij dvije općine i mogu li odgovoriti tom zadatku, glas koji se javio na telefon Vatrogasne jedinice Milići je rekao da ga ostavimo na miru.

“Gospođo, nemojte mene ništa pitati. To drugi odlučuju, ne mogu vam ništa reći”, bio je kratak odgovor prije nego što se veza prekinula.

Protiv Kraljevića i Savića podnesene kaznene prijave

Da se radi o mogućem kaznenom djelu smatra odvjetnik Din Tešić čiji ured pro bono zastupa vatrogasce iz Vlasenice, ali i iz Trebinja čiji gradonačelnik odbija primjeniti PKU.

Tešić tvrdi da se radi o društveno opasnom ponašanju pojedinaca koje bi moglo nekoga inspirirati da ukine policijsku stanicu ili dom zdravlja s izgovorom da i to košta općinu.

“Ovo je očigledan nastavak zastrašivanja vatrogasaca u Republici Srpskoj počinjen od određenih lica koja suprotno Zakonu i Kolektivnom ugovoru žele određivati tko su podobni, a tko nepodobni radnici kojima će se oduzeti sva zakonska prava. Posebno je opasno ponašanje načelnika i drugih lica u Općini Vlasenica koji su ukinuli Vatrogasnu jedinicu, ostavljajući sve građane Općine Vlasenica bez zaštite uslijed požara.

Kada su lica shvatila da su počinili moguće kazneno djelo, zaključen je nezakonit ugovor s Načelnikom općine Milići. Općina Milići i sama  nema dovoljan broj vatrogasaca u skladu sa Zakonom koji su joj potrebni da bi se vršila kvalitetna zaštita od požara, pa nije jasno kako misle odgovorna lica da mogu preuzeti ovakvu vrstu obveze i u Općini Vlasenica bez dovoljno sredstava i ljudstva i za općinu Milići, da ne spominjemo da je ovakav prenos nadležnosti nezakonit, a ugovor nije prošao ni proceduru javnih nabavki. Nije svejedno jesu li vatrogasci na mjestu nesreće ili požara za par minuta ili pola sata koliko je najmanje potrebno od Milića do Vlasenice. Dakle, radi se o lošem pokušaju pomaganja mogućem izvršitelju u kaznenom djelu, o čemu sud i tužiteljstvo trebaju tek da se izjasne. Ukidanjem vatrogasno-spasilačke jedinice i ostavljanjem građana bez zaštite samo u namjeri da se zastraše stalno zaposleni vatrogasci da povuku tužbu je nastavak priče koja se već odigrala u Trebinju i koja i danas se nastavlja premještanjem jednog po jednog zaposlenog u Civilnu zaštitu suprotno zakonu. Ovdje imamo, kako rekosmo, društveno-opasno ponašanje vjerojatno dogovoreno u cilju zastrašivanja svih vatrogasaca u Republici Srpskoj, a što je nedopustivo”, stoji u odgovoru koji je “Direktu” dostavljen iz odvjetničkog ureda Tešić.

Pet vatrogasaca iz Vlasenice je podnijelo ovu kaznenu prijavu. Sada je na potezu Osnovni sud u Vlasenici.

Načelnik da zarađuje, požare da gase dobrovoljci

I dok su u Vlasenici u fazi formiranja Dobrovoljnog vatrogasnog društva, Centar za životnu sredinu iz Banja Luke je podnio apelaciju Ustavnom sudu protiv tvrtke "Ecoplast" u vlasništvu načelnika Miroslava Kraljevića zbog opasnosti po zdravlje. Tvrde da prilikom zagrijavanja proizvodi kancerogene materije.

"Pogon za obradu plastike je 100 metara od prve stambene zgrade, u centru grada. A propagira ski-centar Igrišta. Nevjerojatno. Sve što je nemoguće bilo gdje u svijetu, u Vlasenici je moguće", komentira Siniša Purtić.

Vlasenica