FOTO  VATRA GUTA SVE PRED SOBOM Vlada HNŽ tražila i međunarodnu pomoć

Bileća
Hercegovina.info

Vatrenija stihija i dalje hara Hercegovinom, aktualno je više požarišta, a upućen je i zahtjev za međunarodnu pomoć. U Mostaru, Čapljini, Čitluku, Konjicu, Jablanici, Stocu i Neumu zabilježeni su manji ili veći požari u protekla 24 sata. 

„Požar na Bogodolu, odnosno, širem području Grada Mostara, stavljen je pod kontrolu. Tamo su ljudi još uvijek na terenu, ali nema otvorenog plamena na ovom požarištu“, potvrdio je za hercegovina.info Pero Pavlović, glasnogovornik Civilne zaštite HNŽ.

Na području Čapljine i Stoca dodatni problem stvaraju mine.

Na jugu Hercegovine, preciznije području Čapljine i Stoca otežano je gašenje požara zbog kontaminiranosti eksplozivnih sredstava. Na području Budisavine, općina Čapljina, dežurna ekipa dan i noć probdjela je uz požare, dok u Stocu nepristupačan teren i minirano područje dodatno otežavaju gašenje požara na lokalitetima Stupišta i Derana. Na požarištu su pripadnici DVD Stolac i lokalno stanovništvo.

Za Jablanicu poslan zahtjev za međunarodnom pomoći. 

„Iz općine Jablanica je upućen zahtjev za pomoć gašenja iz zraka. Putem Operativnog centra CZ HNŽ, oni su uputili zahtjev u okviru međunarodne pomoći kako bi dobili pomoć bar dva kandera ili dva helikoptera ili ako to nije moguće da u pomoć priskoče tri air-tractora.

Mnogi se pitaju zašto su kanaderi iz Hrvatske gasili samo požar u Širokom Brijegu, a ne i u ostatku Hercegovine. 

"Upućen je zahtjev za međunarodnu pomoć. Kad je u pitanju Široki Brijeg i pogranično područje postoji međunarodni sporazum između RH i BiH gdje na tim područjima na temelju tog sporazuma može priskočiti pomoć za gašenje požara", kazao nam je Pavlović.

Vatra se u Bileći približava kućama, no zasad nisu opasnost.

Na području Bileće aktivna su dva požara. Požar u Gornjim Mirilovićima kreće se prema naseljenom području. "Požar u Gornjim Mirilovićima prišao je na nekih 500 metara od kuća, dvije ekipe vatrogasaca i pripadnici Šumske uprave su na terenu", kaže za hercegovina.info starješina Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Radomir Radmilović.
Drugi požar aktivan je u zaseoku Trenslova u selu Simijova. "Ovaj požar ne ugrožava naseljena područja, ali se širi prema selima Zasada i Kuti. Ukoliko bude potrebno vatrogasci i pripadnici Šumske uprave intervenirat će i u Kutima", istakao je Radmilović.


Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.