VIDEO  Vapaj GSS-a iz Konjica

GSS Konjic
GSS Konjic

Planinski turizam u Bosni i Hercegovini je u procvatu. Sve više ljudi odlazi u planine bježeći od gradske vreve. No, oni koji odu na jednu od planina u BiH, znaju da smo jedan pogrešan korak može biti fatalan. Umirujuća je okolnost što su uvijek na raspolaganju pripadnici GSS-a koji će uvijek doći, pomoći i spašavati unesrećene. 

Međutim, dok države poput Austrije i Švicarske pomažu dobrovoljne gorske službe spašavanja, u BiH su oni često prepušteni sami sebi. Takav je slučaj i s GSS-om u Konjicu.

"Pola opreme je individualna oprema koju naši spašavatelji nabavljaju kako znaju, svojim sredstvima, a druga polovina opreme je kolektivna. Većini opreme je prošao rok upotrebe i po certifikatima je ne bi smjeli ni koristiti. No, budući da smo u takvim uvjetima mi to koristimo na svoju odgovornost", kaže Zenadin Mešukić šef GSS-a Konjic.

Gradska uprava ih je deložirala iz njihovih bivših prostorija u vatrogasnoj jedinici, pa su iznajmili drugi prostor u kojeg ostavljaju svoje stvari. Rekli su im da će to biti samo privremeno zbog obnove.

"Poslije tri mjeseca kada smo shvatili da nas ne vraćaju u te prostorije tražili smo objašnjenje, ali oni su izbjegavali odgovor", kaže Mešukić.

Sadržaj se učitava...

Načelnik Kriznog stožera civilne zaštite Hasan Hodžić.u gradskoj upravi kaže da Konjic nema novca. 

"GSS Konjic je jedno od udruženja koje egzistira na području općine Konjic. Ima na desetine udruženja. Svi oni traže i imaju nekakvo opravdanje za prostore", kaže Hasan Hodžić.

Grad nema kapacitete da oformi vlastitu gorsku službu spašavanja.

"GSS i kad pomaže, pomaže svojim članovima, jer u lošim vremenskim uvjetima oni su jedini koji su avanturisti koji idu i kada ne bi trebali ići."

S druge strane spašavatelji kažu da pomažu svima uvijek i kada god to treba.

"Svatko tko ode na planinu ima nekoga kući tko ga čeka i tko ga voli. To vas motivira da idete, osjećaj je fenomenalan kada nekome spasite život", kaže član GSS Konjic Kerim Mešukić.

Unatoč svim problemima i otporima, članovi GSS Konjic i dalje će to činiti.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.